Tgrt Haber

Mahkeme son noktayı koydu: Yapay zekaya 'telif' davası açılabilir mi?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
21 Ağustos 2023 14:39 - Güncelleme : 21 Ağustos 2023 14:40
Mahkeme son noktayı koydu: Yapay zekaya 'telif' davası açılabilir mi?

ABD'de bir bölge mahkemesi yargıcı, yapay zeka tarafından üretilmiş içeriklerin telif hakkı ile koruma altına alınamayacağına hükmetti. Yargıç, telif hakkının insan eliyle üretilen eserlere verilebileceğini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi Yargıcı Beryl A. Howell, yapay zeka​ tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkına tabi tutulamayacağına karar verdi.

The Verge'nin haberine göre, söz konusu karar, Stephen Thaler adlı bir kişinin Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı​ Ofisi'ne yaptığı bir başvurunun reddedilmesi üzerine açtığı dava sonucunda alındı.

Thaler, kendi geliştirdiği "Creativity Machine" adlı algoritma ile üretilmiş bir yapay zeka eseri için telif hakkı başvurusunda bulunmuştu. Ancak Telif Hakkı Ofisi, bu başvuruları defalarca reddetmişti. Ofis'in son ret kararı üzerine Thaler, kararın "keyfi, rastgele ve yasa ile uyumsuz" olduğunu iddia ederek bir dava daha açmıştı.

Yargıç Howell, kararında telif hakkının, "herhangi bir insan elinin rehberliği olmadan" üretilen eserlere verilemeyeceğini belirtti. Howel, "insan elinin değmesi, telif hakkının temel bir gerekliliğidir" ifadeleriyle, sanat eserlerinin ancak insan tarafından oluşturulduğunda telif hakkı ile korunabileceğine hükmetti.

Yargıç Howell ayrıca, yapay zeka kullanımının sanat dünyasında yeni sınırlar oluşturduğunun farkında olduğunu ve bu durumun kafa karışıklığına yol açabileceğinin altini çizdi. Yapay zeka modellerinin genellikle mevcut eserlere dayalı olarak eğitildiği göz önüne alındığında, telif hakkı konusunda tartışmalı durumlar yaşanabileceğine dikkat çekti.

KARARA İTİRAZ EDECEK

Öte yandan dava sahibi Stephen Thaler, karara itiraz etmeyi planladığını belirtti. Thaler'ın avukatı Ryan Abbot, mahkeme kararının Telif Hakkı Kanunu'nda belirtilen hükümler ile çeliştiğini öne sürerken; Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Ofisi ise mahkeme kararının doğru olduğu görüşünü paylaştı.

Geçtiğimiz günlerde, ünlü komedyen Sarah Silverman'ın da aralarında bulunduğu bir grup içerik üretici ve yazar, Meta ve OpenAI'nın sohbet robotlarını eğitmek için telif hakkıyla korunan materyalleri kullandığını iddia ederek bu şirketlere toplu dava açmıştı.

Yazarlar, her iki firmanın da ChatGPT ve LLaMA gibi yapay zeka modellerini eğitirken, kitaplarındaki bilgileri kullandığını söyleyerek, yasal tazminat ve kârlarının iadesini talep ediyor.

Kaynak: The Verge

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...