Tgrt Haber

Mars'taki tuhaf değişimi NASA duyurdu: Günler gitgide kısalıyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: ANADOLU AJANSI
09 Ağustos 2023 16:36 - Güncelleme : 09 Ağustos 2023 16:38
Mars'taki tuhaf değişimi NASA duyurdu: Günler gitgide kısalıyor

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'ın kütlesindeki değişim nedeniyle dönüş hızının arttığını ve bu nedenle Kızıl Gezegen'in günlerinin kısaldığını duyurdu.

Dünya'dan milyonlarca kilometre uzaklıkta yer alan Mars, tuhaf bir keşifle gündemde. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Mars'ın dönüş hızı, kütlesindeki değişime bağlı olarak hızlanıyor ve bu da Mars günlerinin giderek daha kısa olmasına yol açıyor.

Mars'ın dönüş hızındaki değişim yılda yaklaşık dört mili yay saniyesi kadar bir artışı temsil ediyor ve bu artış günlerin saniyenin binde birine yakın bir süre daha kısa olmasına neden oluyor.

KUTUPLARDA BİRİKEN BUZUN ETKİSİ OLABİLİR

Bu değişiklikleri gözlemleyen NASA bilim insanları, değişime, Kızıl Gezegen'in kutuplarında biriken buzun veya buz​ altında kalan kara kütlelerinin buzul çağı sonrası açığa çıktığında yaşanan geri tepmenin yol açabileceğini düşünüyor.

NASA, tıpkı bir buz patencinin dönerken açık kollarını kapattığında dönüş hızının artması gibi bir gezegenin kütlesindeki bu tür değişimlerin de gezegenin hızlanmasına neden olabileceğini vurguluyor.

Bu dönüş hızındaki değişiklikleri tespit etmek için bilim insanları, Mars yüzeyinde dört yıl boyunca çalışan InSight Mars aracının verilerini kullanıyorlar. InSight aracı, yüzeydeki görevini 2022 Aralık ayında tamamlamış olsa da, topladığı veriler hala bilim insanları için değerli bir kaynak olarak görünüyor.

Araştırmanın ekip lideri Sebastien Le Maistre, Nature dergisinde yayımlanan makalede, bu değişikliklerin "Mars'ın bir yıl boyunca kat ettiği mesafede sadece birkaç on santimetre" kadar olduğunu ifade ederek, bu tür varyasyonları gözlemlemenin uzun süre ve büyük miktarda veri toplamayı gerektirdiğini belirtti.

Bilim insanları, InSight'ın topladığı verilerin incelenmesinin uzun yıllar sürebileceğini ve pek çok yeni bilginin elde edilebileceğini düşünüyor.

NASA ile InSight arasındaki irtibat, güneş panellerinin tozla kaplanması sonucu gücünün tükenmesiyle kesilmiş ve aracın görevine 21 Aralık 2022'de son verilmişti.

InSight, 4 yıl boyunca Mars yüzeyinde görev yapmıştı.

(ANADOLU AJANSI)

Kaynak: ANADOLU AJANSI
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...