Tgrt Haber

Masa başı çalışanlara uyarı... Bilim insanları günde kaç adım atılması gerektiğini açıkladı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
11 Mart 2024 10:19 - Güncelleme : 11 Mart 2024 17:50
Masa başı çalışanlara uyarı... Bilim insanları günde kaç adım atılması gerektiğini açıkladı

Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmada, günlük 9 bin ile 10 bin adım atmanın, hareketsiz yaşam tarzının olumsuz etkilerini azaltarak kalp-damar hastalıkları ve ölüm riskini önemli ölçüde düşürdüğü belirlendi.

Hareketsiz yaşam tarzları giderek daha yaygın hale geliyor ve bunların kardiyovasküler hastalıklardan (CVD) daha yüksek ölüm oranları, yüksek kanser​ ve diyabet​ riski ve daha kısa yaşam süresi ile bağlantılı olduğu bilinen bir gerçek.

Bu riskler, günlük olarak adım sayısını yüksek tutan ve daha hızlı yürüyen kişiler için daha düşüktür. Ancak şimdiye kadar, aşırı hareketsiz insanların bu endişe verici sağlık risklerini günlük adımlarla telafi edip edemeyecekleri belli değildi.

Yeni bir çalışmada, insanlar ne kadar hareketsiz olurlarsa olsunlar, ne kadar çok adım atarlarsa KVH ve hatta erken ölüm risklerinin de o kadar az olduğu ortaya çıktı. Elbette masa başı işlerde çalışanlar tamamen felakete mahkum değiller ancak araştırmacılar genel olarak hareketli bir yaşam geçirmenin önemini vurguluyorlar.

Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nden nüfus sağlığı bilimcisi Matthew Ahmadi, çalışmayla ilgili olarak, "Tüm hareketlerin önemli olduğu ve insanların günlük adım sayılarını artırarak kaçınılmaz hareketsiz zamanın sağlık üzerindeki sonuçlarını dengelemeye çalışabilecekleri ve denemeleri gerektiği konusunda önemli bir halk sağlığı mesajı taşıyor." ifadesini kullandı.

72 BİN GÖNÜLLÜYÜ İNCELEDİLER

Ahmadi ve ekibi, 2006 yılında kurulan ve katılımcıların sağlık önlemlerini en az 30 yıl boyunca izlemeye devam edecek olan uzun vadeli büyük bir veri kümesi olan Birleşik Krallık Biobank'a katkıda bulunan 72 bin 174 gönüllüden elde edilen verileri analiz etti.

Araştırmaya dahil edilen her katılımcı için ortalama 6,9 yıllık genel sağlık verileri mevcuttu. Katılımcılar, attıkları adım sayısı ve oturarak geçirdikleri süre gibi fiziksel aktivite düzeylerini hesaplamak için yedi gün boyunca bileklerine ivmeölçer takmışlardı.

Masa başı çalışanlara uyarı... Bilim insanları günde kaç adım atılması gerektiğini açıkladı - 1. Resim

ORTALAMA SÜRE 10,6 SAAT

Hareketsiz geçirilen ortalama süre her gün 10,6 saatti, dolayısıyla bundan daha fazla zaman harcayanlar 'hareketsiz kalma süresi yüksek', daha az saat harcayanlar ise 'hareketsiz kalma süresi düşük' olarak kabul edildi.

İlk iki yıldaki istatistikleri kötü sağlık durumundan etkilenmiş olabilecek katılımcılar bu çalışmaya dahil edilmedi ve bulgular yalnızca en azından ilk iki yılın verileri açısından genel olarak sağlıklı olan kişiler için geçerliydi.

GÜNLÜK 9-10 BİN ADIM İDEAL KABUL EDİLDİ

Ekip, günlük 9 bin ile 10 bin adım atmanın, oldukça hareketsiz bir yaşam tarzına karşı ideal olduğunu, KVH riskini yüzde 21 ve ölüm riskini de yüzde 39 azalttığını tespit etti.

Katılımcıların hareketsiz kalma süresi ne olursa olsun araştırmacılar, faydaların yüzde 50'sinin günde yaklaşık 4 bin ile 4 bin 500 adım atıldığında ortaya çıktığını keşfetti.

Ahmadi ve meslektaşları, "Günde 9 bin ile 10 bin adım atmak, aşırı hareketsiz katılımcılar arasında ölüm ve kalp-damar hastalıkları riskini en iyi şekilde azalttı." diye yazdı.

Araştırma British Journal of Sports Medicine'de yayımlandı.

Kaynak: Science Alert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...