Tgrt Haber

Twitter’a alternatif gösteriliyor: Mastodon uygulamasına kullanıcı akını

28 Nisan 2022 15:18 - Güncelleme : 28 Nisan 2022 15:34
Mastodon uygulaması 2017 yılında piyasaya sürüldü

Mastodon isimli sosyal medya ağı bir anda popüler hale gelmeye başladı. Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma anlaşmasının ardından gerçekleşen kullanıcı sayısındaki artış dikkat çekiyor. Peki, Mastodon platformu nedir? Son günlerde binlerce kullanıcının arama motorlarında arattığı 'Mastodon nasıl kullanılır' ve 'Mastodon nasıl üye olunur' sorularının cevapları haberimizde.

Mastodon uygulaması 2017 yılında piyasaya sürüldü

Twitter kullanıcıları, Musk'ın şirketi satın alma anlaşmasının ardından rakip sosyal ağ Mastodon uygulamasına akın ediyor. Peki, nedir bu Mastodon? Uygulama, insanların kendi sosyal ağlarını oluşturmak için kullanabilecekleri açık kaynaklı bir yazılıma sahip ve bu yönüyle ön plana çıkıyor. Twitter'a görünüm açısından oldukça benzeyen uygulamanın farkı ise tek bir ağ olmaması.

Yeni kullanıcı akışı sonrası Mastodon’da Salı günü alan adı sorunu gerçekleşti. Mastodon'un Almanya doğumlu kurucusu ve CEO'su Eugen Rochko, Motherboard sitesine yaptığı açıklamada, “Twitter'ın Elon Musk tarafından satın alınmasının ardından yeni ve geri dönen kullanıcıların akışı nedeniyle işlettiğim Mastodon sunucularındaki performans sorunlarını düzeltmek için bütün gün çalıştım” dedi.

MASTODON 28 BİNDEN FAZLA YENİ KULLANICI KAZANDI

Rochko, Mastodon'un hem geri dönen kullanıcılar hem de yeni kullanıcılar dahil olmak üzere 41 bin 287 aktif kullanıcı artışı gördüğünü söyledi. Bu hafta içinde Mastodon'a 28 bin 391 yeni kullanıcı katıldı.

MASTODON NASIL ÜYE OLUNUR? 

Mastodon esasen Twitter gibi tek bir web sitesi değil, kendi kurallarını oluşturabilen bağımsız topluluklardaki kullanıcılardan oluşan bir ağdır. Görünüşü Twitter'a benzese de, merkezi olmayan sosyal ağ, kullanıcıların katılmak için belirli Mastodon örneklerini bulmaları gerektiğinden, Discord ile daha fazla ortak nokta barındırıyor.

2017 yılında kullanıma sunulan Mastodon, Twitter’daki suistimal ve nefret içeriklerine karşı bir hareket olarak gösteriliyor. Uygulamada, Twitter’ın tweetlerine benzer şekilde ‘toots’ özelliği bulunuyor. Ancak Twitter’daki 280 karakter sınırı yerine 500 karakterlik bir sınırı var. Ayrıca Twitter’dan farklı olarak kullanıcıların gönderileri özel olarak ayarlamasına izin veriyor.

Mastodon'un kronolojik, reklamsız ve algoritmik olmayan bir düzeni olduğu için Twitter’dan oldukça farklı bir ana sayfa sistemi bulunuyor. Bununla birlikte, şirket kâr amacı gütmeyen bir kuruluş ve geliştirmeler bağışlarla destekleniyor. Bu nedenle reklam yok.

iOS kullanıcıları için bir süredir App Store’da bulunan uygulama, kısa süre önce Android kullanıcıları için Play Store’da da sunuldu. Üye olmak için öncelikle uygulamanın indirilmesi gerekiyor. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...