Tgrt Haber

Meğer bebekler doğmadan da öğreniyormuş: Dikkat çeken araştırma

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: New Scientist
23 Kasım 2023 15:59 - Güncelleme : 23 Kasım 2023 16:01
Meğer bebekler doğmadan da öğreniyormuş: Dikkat çeken araştırma

1 ile 5 günlük arasındaki bebekler üzerinde yapılan bir deneyde, dil öğreniminin anne karnında başladığı ve hamileyken konuşmanın bebeklerin dil becerilerinin gelişimine katkı sağladığı ortaya çıktı.

Yeni doğan bebeklerin dil öğrenimine dair ilginç bulgulara işaret eden bir araştırma ortaya çıktı. Yapılan deneyler, bebeklerin annelerinin anadilini tanıyabildiklerini ve dil öğreniminin doğum öncesinde başlamış olabileceğini gösterdi.

İtalya'nın Padua Üniversitesi'nde yürütülen çalışma, anneleri Fransızca konuşan 49 bebek​ üzerinde gerçekleştirildi. Bebeklere, beyinlerinin konuşmadan sorumlu bölümünü incelemek için özel bir başlık takıldı ve farklı dillerde anlatılan Goldilocks ve Three Bears hikayesinin ses kayıtları dinletildi.

DİL ÖĞRENİMİ ANNE​ KARNINDA BAŞLIYOR

Bebekler Fransızca ses kaydını dinlediğinde ekip, konuşma algısı ve işlemeyle bağlantılı olan, uzun mesafeli temporal bağlantı adı verilen beyin sinyallerinde belirgin bir artış gözlediler. Bebekler başka dilleri duyduğunda ise bu sinyallerin azaldığını tespit ettiler.

Ekip ayrıca, Fransızcayı en son duyan 17 bebekten oluşan grupta, sinirsel aktivitedeki bu artışın, bunu takip eden sessizlik sırasında da devam ettiğini buldu.

Araştırmanın başındaki isimlerden Judit Gervain, bulguların bebeklerin doğum öncesinde dahi annelerinin konuştuğu dili algıladığını gösterdiğini belirterek, "Bebekler, annelerinin anadilini daha önemli bir dil olarak algılayabilirler. Bu, anadili öğrenmeleri için destek niteliği taşımakta." dedi.

Gervain'e göre sadece doğal, günlük konuşmalar bile anne karnındaki bebeklerin anadil öğrenimi için oldukça yeterli.

Bulguların, bebeklerin anne karnında geçirdikleri süreçlerin dil gelişimine etkisini anlamak açısından önemli olduğu düşünülüyor. Bilim insanları ayrıca gelecekte farklı dil konuşan annelerin bebekleri üzerinde benzer deneyler yaparak elde edilen sonuçların genelleştirilebilirliğini test etmeyi ve prematüre bebekler gibi farklı prenatal deneyimlere sahip bebekler üzerinde çalışmayı planlıyor.

Kaynak: New Scientist

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...