Tgrt Haber

Meta'dan dikkat çeken adım: 'İnsan düzeyinde yapay zeka' geliyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Android Central
19 Ocak 2024 10:57 - Güncelleme : 19 Ocak 2024 11:05
Meta'dan dikkat çeken adım: 'İnsan düzeyinde yapay zeka' geliyor

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, şirketin Yapay Genel Zeka (AGI) teknolojisi üzerinde yoğunlaşarak, FAIR ve GenAI yapay zeka araştırma ekiplerini birleştirme kararı aldığını açıkladı. Peki Yapay Genel Zeka ne demek?

ChatGPT gibi üretken yapay zeka​ sistemleri (Generative AI) son dönemde teknoloji dünyasında bir numaralı gündem maddesi haline gelirken, Google ve Microsoft başta olmak üzere büyük teknoloji firmaları "treni yakalamak" için bu alanda yoğun mesai harcamaya başladı.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta​'nın ise yapay zeka sektöründa farklı bir yerden ilerlemeye karar verdiği bildirildi. Meta Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg​, bir Threads videosunda şirketin Yapay Genel Zeka (AGI) teknolojisine yöneleceğini açıkladı.

YAPAY GENEL ZEKA (AGI) NEDİR?

Yapay Genel Zeka (AGI), kelimenin tam anlamıyla "insan düzeyinde yapay zeka" olarak biliniyor. Aslında üretken yapay zeka uygulamaları da bir insanın yaptığı birçok şeyi yapabilecek kabiliyette, fakat hala eksikleri var. AGI denilen sistem, "mevcut yapay zekanın yapabileceklerinin daha da ötesi" olarak özetlenebilir.

YAPAY ZEKA EKİPLERİNİ BİRLEŞTİRECEK

Edinilen bilgiye göre Meta, Yapay Genel Zeka (AGI) oluşturma çabasının bir parçası olarak yapay zeka araştırma ekipleri FAIR ve GenAI'yi birleştirme kararı aldı.

Mark Zuckerberg, Meta'nın yapay zeka çalışmalarına ilişkin bilgiler sunarak önemli bir bilgi işlem altyapısının oluşturulduğunu vurguladı. Buna göre, Meta, 2024'ün sonuna kadar 350.000 Nvidia H100 ile devasa bir bilgi işlem gücüne sahip olmayı hedefliyor. Bunun da, sistemi dünya çapındaki en büyük yapay zeka hesaplama kapasitelerinden biri haline getireceği belirtiliyor.

Meta'dan dikkat çeken adım: 'İnsan düzeyinde yapay zeka' geliyor

Zuckerberg, yaptığı açıklamada, şirketin yeni nesil yapay zekayı geliştirme, bunu sorumlu bir şekilde açık kaynak olarak kullanıma sunma ve herkesin yararına olacak şekilde geniş çapta erişilebilir hale getirme vizyonuyla hareket edeceklerini vurguladı.

Hedefleri arasında, içerik üreticilere yönelik araçlar ve iş uygulamaları dahil olmak üzere çeşitli AI hizmetlerini geliştirmek olduğunu kaydeden Zuckerberg, bu alanların akıl yürütme, planlama, kodlama, hafıza ve bilişsel yeteneklerde ilerleme gerektirdiğini belirtti.

"NE OLDUĞUNU TARTIŞABİLİRSİNİZ"

Meta CEO'su, AGI'yi ne olarak gördüğüne ilişkin ise, "Tek cümlelik, özlü bir tanımım yok." şeklinde konuştu:

"Genel zekanın insan seviyesindeki zekaya mı benzediği, insan artısı gibi mi olduğu, yoksa uzak gelecekteki bir süper zeka mı olduğu konusunda tartışabilirsiniz. Ama bana göre önemli olan, aslında bunun genişliğidir. Yani zeka, muhakeme yapabilmeniz ve sezgiye sahip olmanız gereken tüm bu farklı yeteneklere sahiptir."

Kaynak: Android Central
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...