Tgrt Haber

Microsoft yapay zeka çiplerini tanıttı: Maia ve Cobalt

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Reuters, The Verge
16 Kasım 2023 11:29 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 11:29
Microsoft yapay zeka çiplerini tanıttı: Maia ve Cobalt

Microsoft, yapay zeka hizmetleri sunduğu 'Copilot' ve 'Azure OpenAI Service' gibi platformlarına güç vereceği yeni bilgisayar çiplerini tanıttı.

Microsoft​, yüksek yapay zeka​ hizmeti maliyetleriyle mücadele eden büyük teknoloji firmalarına katılarak, özel tasarım bilgisayar çiplerini duyurdu. Satmayı planlamadığını, bunun yerine kendi abonelik tabanlı yazılımlarını ve Azure bulut bilişim hizmetini güçlendirmek amacıyla kullanacağını belirtti.

MİCROSOFT, YAPAY ZEKA ÇİPLERİNİ TANITTI

Microsoft'un yeni çipi "Maia" yapay zeka hesaplamalarını hızlandırmak ve iş yazılımı kullanıcıları için geliştirilen aylık 30 dolarlık "Copilot" hizmetine temel oluşturmak üzere tasarlandı. Aynı zamanda geliştiricilere özel yapay zeka hizmetleri oluşturma amacını taşıyor.

Maia çipi, büyük dil modellerini çalıştırmak üzere optimize edilmiş ve Microsoft'un Azure OpenAI servisinde kullanılan yapay zeka yazılımının temelini oluşturan bir ürün. Bu, Microsoft'un yapay zeka hizmetleri sunma maliyetlerini ele almak ve çeşitli ürünlerinde yapay zeka kullanımını standardize etmek için bir adım olarak öne çıkıyor.

Microsoft'un Bulut ve Yapay Zeka Grubu Başkan Yardımcısı Scott Guthrie, "Bunun, müşterilerimize daha hızlı, düşük maliyetli ve yüksek kaliteli çözümler sunabileceğimiz bir yol olduğunu düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

AMAZON İLE REKABET EDECEK

Microsoft'un ikinci çipi "Cobalt", Arm'ın teknolojisiyle üretilmiş bir merkezi işlem birimi (CPU) olarak tasarlandı. Bu çip daha çok, Microsoft'un iş amaçlı mesajlaşma aracı Teams'in altyapısını desteklemek ve Amazon'un "Graviton" serisi çiplerine karşı elini güçlendirmeye yö.

Reuters'in haberine göre Amazon, bu ayın sonlandıra kendi geliştirici konferansını düzenleyecek ve burada önemli duyurular yapması bekleniyor. Şu anda Graviton çiplerinin 50 bin müşterisi olduğu biliniyor.

Scott Guthrie, yaptığı açıklamada "Cobalt çözümümüzü, performans ve fiyat-performans açısından Amazon'un çipleriyle rekabet edebilmek için tasarlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Microsoft, çiplerin rekabet gücünü değerlendirmek için ölçümler sağlayacak teknik detaylar konusunda pek fazla bilgi vermedi. Ancak Azure Donanım Sistemleri Bölümü Kurumsal Başkan Yardımcısı Rani Borkar, her ikisinin de TSMC'nin 5nm üretim teknolojisi ile yapıldığını söylemekle yetindi.

Kaynak: Reuters, The Verge
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...