Türkiye'nin İlk Yerli ve Milli Savaş Uçağı İçin Tarih Verildi: Hangardan Çıkıyor!
Türkiye’nin ilk yerli ve milli savaş uçağı için meraklı bekleyiş sürerken, çıkış tarihi için yeni gelişme yaşandı. İşte Milli Muharip Uçak için beklenenen çıkış tarihi…
Türkiye, savunma sanayinde epey yoğun çalışıyor. Şirketler, İHA ve SİHA’lar için önemli aşamalar kaydederken, ilk yerli ve milli savaş uçağı için de önemli gelişmeler yaşanıyor. Kısa süre önce TUSAŞ, 50 bin çekirdekli bilgisayar alındığını duyurdu.
Milli Muharip Uçak için de süreci hızlandıracak yeni teknolojiler, milli savaş uçağının daha erken bir sürede karşımıza çıkmasını sağlayacak. Peki Milli Muharip Uçak ne zaman çıkacak? İşte TSK’nın üst düzey yetkilisi Sadık Piyade tarih verdi.
MİLLİ MUHARİP UÇAK İÇİN TARİH VERİLDİ
Çeşitli ziyaretler için Konya’ya gelen Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, merakla beklenen Milli Muharip Uçak için de açıklamalarda bulundu. Konuya; ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, İŞBİR, ASPİLSAN şirketlerinin TUSAŞ’ın vakıf şirketleri olduğunu belirterek giriş yapan Piyade, açıklamalarına şöyle devam etti:
‘’2023’TE HANGARDAN ÇIKARTACAĞIZ’’
"Gece gündüz 24 saat esasına göre çalışıyoruz, büyük mesafe kat ettik. Cumhurbaşkanımızın emrettiği şekilde 2023'te hangardan çıkartacağız. Sonraki yıllarda da uçuşa başlayacak ve envanterimize dahil olacak. Son teknoloji eseri, havada kalma süresi, mühimmat taşıma süresi, radara görünmezlik özelliğiyle diğerlerine göre çok farklı yerli ve milli olacak. İnşallah gelecekte bunun motorunu da üreteceğiz."
Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in de hazır olduğunu, 2023'te uçacağını dile getiren Piyade, TUSAŞ'ta hep birlikte bunun gururunu yaşayacaklarını ifade etti.
‘’HER YERDE VARIZ’’
Piyade, Kayseri'deki ASPİLSAN Enerji Pil ve Batarya Sistemleri Üretim Tesisi'nde de bor atıklarından lityum iyon pil ürettiklerini söyledi.
Yerli ve milli lityum iyon pilin deneme üretimlerine başlandığını belirten Piyade, "Lityum çok değerli bir ham madde. Biz bunu Türkiye'de çokça var olan bor madeninin atığından çıkarıp, lityum pil ürettik. Gelecekte de ihtiyacımızı buradan karşılayacağız." dedi.
Lityum iyon pil ithalatını bitirip ihracat yapan ülke olmayı hedeflediklerini vurgulayan Piyade, şöyle konuştu:
"Avrupa'da dahi olmayan bir yatırımı gerçekleştiriyoruz. Artık havada, karada, denizde ve güç kaynaklarında varız. Tüm elektrikli ev aletlerinde, uçaklarda, trenlerde, hızlı trenlerde, Milli Muharip Uçağı'nda, SİHA'larda ürettiğimiz lityum iyon pili kullanacağız. Balıkesir'deki fabrikamızda da jeneratör ve alternatör üretim çalışmalarına başladık. Gelecekte motoru da bize ait olacak şekilde seri jeneratör ve alternatör üretimi yapacağız. Bir iki ay içinde üretime geçeceğiz."