Tgrt Haber

Milyonlarca kişiye atıldı, sakın mesaja tıklamayın! Kargo yoluyla dolandırıcılık 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
30 Kasım 2023 18:54 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 19:42
Milyonlarca kişiye atıldı, sakın mesaja tıklamayın! Kargo yoluyla dolandırıcılık 

Bu sabah milyonlarca kişiye gönderilen "Adabeyan kargo gönderiniz yola çıktı" şeklindeki mesaj, yeni bir dolandırıcılık yönetmi çıktı. Hesaplarının boşaltılma riskiyle karşı karşıya kalan vatandaşların ne yapacağını ise uzman isimler anlattı. İşte ayrıntılar... 

Bugün Türkiye genelinde milyonlarca kişi, cep telefonlarına "Adabeyan kargo​ gönderiniz yola çıktı" şeklinde şüpheli bir SMS​ aldı.

Herkesin aynı kodla gönderilen mesajda, içinde bulunan linkin tıklanması durumunda hesaplar ve e-devlet​ bilgilerinin tehlikede olabileceği uyarısı yapıldı.

Uzmanlar, gelen mesajı açan ve gönderilen APK dosyasını indiren kişilere, herhangi bir banka uygulaması veya e-devlet uygulamasını kullanmadan önce telefonlarını fabrika ayarlarına geri döndürmelerini önerdi.

LİNKE TIKLAYANLAR NE YAPACAK? 

Dolandırıcılar, bu mesajı merak eden veya "uygulamayı yükleyin" şeklindeki linke tıklayarak gönderilen APK dosyasını indiren kişileri hedef alıyor. Özellikle telefon üzerinden internet bankacılığı kullanan bireyler için bu tür linkler, e-Devlet ve internet bankacılığı gibi hassas bilgilerin tehlikeye girebileceği bir risk oluşturuyor.

Mesajı açan kişiler, iki ayrı linkle karşılaşıyor; bu linkler aracılığıyla dolandırıcılar, kullanıcıların program rehberini ve bankacılık uygulamalarını izleme ve erişim sağlama potansiyeline sahipler. Bu durum, genel olarak dolandırıcılık​ furyası olarak nitelendiriliyor ve dikkatli olunması gerekiyor.

'UYGULAMAYI SİLİN' TAVSİYESİ 

'Uygulamayı indir' linkine tıkladıysanız ve/veya apk dosyasını telefonunuza yüklediniz, inen programı çalıştır demediyseniz program izleme yapmaya başlamıyor. Eğer 'çalıştır' demeden önce olayın dolandırıcıların tuzağı olduğunu fark ettiyseniz bir an önce o programı cep telefonunuzdan kaldırmanız gerekiyor.

Programı çalıştırdınız ve program izleme yapmaya başladıysa ancak bu sırada bankacılık işlemi yapmadıysanız ya da e-Devlet uygulamasını açmadıysanız yine bir sıkıntı yok. Yapmanız gereken ise programı silmeniz ya da telefonunuzu fabrika ayarlarına geri döndürmeniz.

KISA SÜREDE HESABINIZ SIFIRLANABİLİR 

Programı çalıştırıp ve internet bankacığı işlemlerini yaptığınız anda ise iş işten geçmiş oluyor ve dolandırıcılar banka şifrelerinizi ele geçiriyor. Hatta banka hesaplarınız kısa süre içerisinde boşaltılıyor.

KASIM İNDİRİMLERİNDEN FAYDALANDILAR

Dolandırıcılar, APK dosyalarını kullanarak gizli bir yazılım yükleyerek cep telefonlarına sızıyor. Ardından, kurbanın herhangi bir banka uygulamasını açmasını bekliyorlar. Uygulama açıldığında, dolandırıcılar tüm bankacılık işlemlerini kopyalayarak hesapları kolayca boşaltabiliyor.

Bilişim uzmanları, bu tür mesajlara tıklamamak konusunda uyarılarda bulunuyor. Yapılan açıklamalara göre, Kasım ayı indirimleri sebebiyle artan online alışveriş ve kargo dağıtımlarının rekor kırması, dolandırıcıların da ilgisini çekti ve bu tür sahte mesajların yayılmasına yol açtı.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU 

Sabah saatlerinde telefonlarında aynı mesajı gören çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da uyarılarda bulunan ya da yardım isteyen mesajlar paylaştı.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...