ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), James Webb Uzay Teleskobu ile görüntüledikleri 19 spiral galaksinin fotoğrafını yayınladı.
NASA'nin internet sitesindeki habere göre, Yakin Galaksilerde Yüksek Çözünürlükte Fizik (PHANGS) programi çerçevesinde çalisan bilim insanlari, 19 spiral galaksinin fotografini çekti.
James Webb Uzay Teleskobu'nun yakin kizilötesi kamerasi mavi tonlarda parlayan yildizlari, Orta Kizilötesi Aygiti (MIRI) de yildizlarin etrafindaki toz bulutlarini ve "parlak kirmizi tohumlar" gibi isildayan gelisiminin erken evrelerindeki yildizlari görüntüledi.
ABD'deki Ohio Eyalet Üniversitesi Gökbilim Profesörü Adam Leroy, fotograflardaki büyük, küresel "kabuklarin", bir veya birden fazla yildizin patlayarak yildizlararasi gaz ve tozu itmesiyle olusan delikler olabilecegini kaydetti.
Kanada'daki Alberta Üniversitesi Fizik Profesörü Erik Rosolowsky, galaksilerin belirli bölgelerinde spiral kollarinin ayni örüntüde kirmizi ve turuncu uzandigini belirterek söz konusu yapilarin araliklarinin yildiz olusumunun baslangici, süreci ve sonuna iliskin ipuçlari sundugunu vurguladi.
Almanya'daki Max Planck Enstitüsünden bilim insani Eva Schinnerer, galaksi merkezine yakin pembe-kirmizi kirinim noktalarinin, yildiz kümelerin yaydigi isigin fotografin doygunlugunu etkilemesi veya aktif süper kütleli kara delik nedeniyle olusabilecegini ifade etti.
Dünya çapinda 150'den fazla gökbilimcinin katkilariyla yürütülen PHANGS programi kapsaminda bilim insanlari Very Large Telescope (VLT) gözlemevindeki Çok Üniteli Spektroskopik Kasif, Hubble Uzay Teleskobu, Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-alti Dizisi (ALMA) Teleskobu ile morötesi, görünür isik ve radyo dalgalariyla görüntüleme yapiyor.
PHANGS bünyesinde çalisan bilim insanlari, yaklasik 100 bin yildiz kümesinden olusan bugüne kadar hazirlanan en büyük katalogu yayinladi.