Tgrt Haber

NASA astronotların idrarını 'içilebilir suya' dönüştürdü

26 Haziran 2023 19:51 - Güncelleme : 26 Haziran 2023 19:52
NASA astronotların idrarını 'içilebilir suya' dönüştürdü

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) astronotların idrarı ve teriyle içilebilir su üretildiğini duyurdu.

NASA​, gelecekteki uzay​ görevlerinde önemli bir rol oynayabilecek bir teknolojik başarıya imza attı. Bu hafta uzay ajansı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlı (ISS) Çevresel Kontrol ve Yaşam Desteği Sistemi ile (ECLSS), uzaydaki astronotların idrarı ve teriyle içilebilir su üretebildiklerini duyurdu.

Basitçe anlatmak gerekirse; sistem, astronotların günlük görevlerini yerine getirirken soludukları ve terledikleri nemin "gelişmiş nem alma cihazları" yardımıyla yakalanmasını sağlıyor. 

"İdrar İşlemci Birimi" olarak adlandırılan diğer sistem ise, astronotların idrarını vakum distilasyonu yöntemiyle geri dönüştürüyor. Distilasyon sürecinde su ve geri kazanılabilir H20 içeren bir idrar tuzu üretiliyor. NASA idrar tuzunda kalan suyu çıkaran bu sistemle ISS​'de su geri kazanım oranının yüzde 98 olduğunu gözlemledi. Daha önce yüzde 93 ila 94 seviyesindeydi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yaşam destek sistemlerini yöneten ekipten Christopher Brown, "Bu, yaşam destek sistemlerinin evrimi açısından çok önemli bir adımdır. 500 ml suyu içtiğinizi farz edin, bu sistem sayesinde bu suyun yüzde 2'sini kaybedersiniz, yüzde 98'lik kısmı ise içme suyuna dönüşerek bir döngüye girer. Bunu devam ettirmek harika bir başarıdır." dedi.

"İÇTİKLERİ ŞEY 'İDRAR' DEĞİL..."

Öte yandan ECLSS Su Sistemleri Yöneticisi Jill Williamson, astronotların idrar içtiği algısının ise doğru olmadığını belirtti. "İşlem, temel olarak bazı yerçekimsiz yerleşim birimlerindeki su dağıtım sistemlerine benzer şekilde yapılıyor" diyen Williamson, "Mürettebat idrar içmiyor; onlar, dünyada içtiğimizden daha temiz olacak şekilde filtrelenmiş ve temizlenmiş içme suyunu tüketiyor" şeklinde konuştu.

Williamson'a göre, ECLSS gibi sistemler, NASA'nın Dünya'nın yörüngesinin ötesinde daha fazla görev gerçekleştirmesi için kritik öneme sahip olacak. Çünkü güvenilir ve sağlam yenilenebilir sistemler, mürettebatın yeme-içme derdini ortadan kaldıracak ve bu sayede astronotlar sadece görevlerine odaklanabilecekler.

Kaynak: Engadget, Space.com, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: Engadget
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...