Tgrt Haber

NASA bunu da yaptı: Uzayda domates yetiştirme deneyleri başladı!

03 Aralık 2022 10:06 - Güncelleme : 03 Aralık 2022 10:17
NASA bunu da yaptı: Uzayda domates yetiştirme deneyleri başladı!

Gelecekte uzayda yaşamanın mümkün olacağını söyleyen NASA, gıda ihtiyacı için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda ISS'de kozmik domates yetiştirme deneylerine de başlandığı duyuruldu.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), paylaştğı bir blog gönderisinde ISS​'de Veg-05 çalışmasına başlandığını duyurdu. 

Bilmeyenler için NASA​'nın Veg-05 olarak adlandırdığı çalışma, gıda sistemini tamamlamak için mahsul verimliliği, besin değeri ve kabul edilebilirlik anlaşması anlamına geliyor. Bastiçe uzayda domates yetiştirilmesi bunun en iyi açıklaması olabilir.

UZAYDA DOMATES YETISTIRILMEYE BASLANDI

NASA'ya göre Veg-5'in amacı, bodur domates bitiklerini uzayda iki farklı ışık kalitesinde yetiştirmek. 

Domates tohumları, 26 Kasım'da SpaceX'in Falcon 9 roketiyle ISS'ye başarıyla teslim edildi. Şimdi ise yetiştirme çalışmaları başladı ve bu, gelecekte gıda ihtiyacı için çok önemli bir proje olarak kabul ediliyor.

NASA bunu da yaptı: Uzayda domates yetiştirme deneyleri başladı!

Domatesler filizlendikten sonra ekip, meyve verimindeki, besin içeriğindeki ve mikrobiyal düzeylerdeki veya mevcut bakteri miktarındaki farklılıkları analiz edecek. Spesifik olarak, bu analiz, devam eden gözlemlerin yanı sıra bilimsel araçlar aracılığıyla yapılacak.

Daha sonra çalışmayı yürüten ekip, domateslerin yetişmesinin ardından onları yiyerek tadına, dokusuna ve sululuk durumuna bakarak rapor verecek. Dünya'daki gibi tad verip vermemesi ise merak konusu.

Kaynak: NASA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...