Tgrt Haber

NASA çalışanları bile şaşkın: Uzaydan Dünya’ya düşen paket, bu hafta birçok sırrı açığa çıkarabilir

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
09 Ekim 2023 17:17 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 17:22
NASA çalışanları bile şaşkın: Uzaydan Dünya’ya düşen paket, bu hafta birçok sırrı açığa çıkarabilir

Geçtiğimiz haftalarda NASA, ilk kez Bennu asteroidinden taş ve toz örneği içeren kapsülü Dünya’ya getirdi. NASA çalışanları ise içeriğinde sırlar yatan bu örnek için incelemelere başladı ve pek çok konuda hayrete düştü.

Uzay ve Havacılıkta evreni derinliklerine kadar inceleyen NASA, geçtiğimiz haftalarda ilk kez Bennu asteroidinden bir örnek aldı. 

Bu örnek özel bir kapsülle gezegenimize getirilirken, incelemeleri ise NASA çalışanları tarafından başlandı. Yetkililer kapsülün içinden çıkanlara ilişkin sessizliklerini korusa da, kamuoyuyla paylaşılan bazı bilgiler heyecan verici gelişmeleri gösteriyor.

BENNU TOZUYLA DOLU KAPSÜL, NASA TARAFINDAN İNCELEMEYE ALINDI

Mashable’nin aktardığına göre NASA'nın internet sitesinde yayımlanan yazıda,, ilk etapta örnek alma işlemi beklenenden daha yavaş ilerlediği söyleniyor. 

Ancak bunun sebebi bir olumsuzluk değil. Aksine, kapsülün hem iç yüzeyi hem de dışı o kadar çok Bennu tozuyla kaplı ki araştırmacılar kapsülü ön gördüklerinden çok daha yavaş ve dikkatli bir biçimde parçalarına ayırmak zorunda.

Öte yandan OSIRIS-REx misyonunun yöneticilerinden NASA Johnson Uzay Merkezi araştırmacısı Christopher Snead, "Yaşadığımız en harika 'sorun' çok fazla malzeme olması. Bunları toplamak tahminimizden daha uzun sürüyor" ifadesini kullandı. Konuya ilişkin konuşan Snead,  "TAGSAM başlığının dışında çok fazla malzeme var ki bu başlı başına çok ilginç bir durum Bütün bu malzemenin orada olması gerçekten olağanüstü" dedi.

NASA çalışanları bile şaşkın: Uzaydan Dünya’ya düşen paket, bu hafta birçok sırrı açığa çıkarabilir

Dünya’ya getirilen örneğin, 24 Eylül tarihinde Dünya'ya inişi 7 yıllık bir misyonun sonu olmuştu. TAGSAM başlığı mühürlü bir kapsülün içinde Dünya'ya bırakılırken, OSIRIS-REx'te başka bir asteroidden örnek almak üzere yoluna devam etmişti.

Alınan örneklerin önemli bir kısmı halihazırda kapalı haldeki TAGSAM başlığının içinde duruyor. Fakat TAGSAM 3 yıl önce örnekleri topladıktan sonra, koruyucu kapsülün içine yerleştirilme aşamasında toz sızdırdığı görülmüştü.

Bu nedenle araştırmacılar 26 Eylül'de kapsülün kapağını açtıklarında içeride bir miktar toz bulmayı bekliyordu. Yine de bu kadar çok toz olacağı kimsenin aklından bile geçmiyordu.

Öte yandan NASA uzmanları, analizlerin ardından tozdaki incelemelerine ilişkin ilk görüntülerini de bu hafta paylaşacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...