NASA, dev projeye resmen başladı: Dünya'nın suyunu 'SWOT' ile uzaydan inceleyecek
NASA, Dünya'nın tatlı su kaynaklarını uzaydan inceleyeceği projeye resmen başladı. SWOT ile göller, nehirler ve okyanuslar üzerinde incelemeler yapılacak.
Dünya ve diğer gezegenlerle ilgili onlarca projesi bulunan NASA, son olarak Artemis-1 projesine başlayarak epey ses getirmişti.
Halihazırda uzaya gönderilen teleskoplarla çeşitli incelemelerde bulunan NASA, şimdi ise Dünya'nın suyunu araştıracak.
TATLI SU GÖZLEM UYDUSU FIRLATILDI
NASA, tatlı su sistemlerini küresel bir perspektiften incelemek için ilk görevine başladı.
Cuma günü Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden, Swot uzay aracının fırlatılması gerçekleşti. Swot,SpaceX'in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.
Başlangıçta sadece tatlı su gibi görünse de NASA, yeryüzündeki diğer su kaynaklarını da uzaydan inceleyecek. Okyanuslara ek olarak, göl ve nehirler gibi tatlısu sistemleri de araştırılacak.
Misyonun amacı her zaman olduğu gibi yine dünyanın yararına. NASA, bu görevle, sistemler ve okyanus arasındaki su akışını inceleyip, gezegendeki su akışının daha eksiksiz bir resmini elde etmek için suyun derinliğini gözlemleyecek.
Bu proje, özellikle son yılların en çok tartışılan konularından iklim krizi, su akışını ve değişiklikleri yakından incelemek için oldukça önemli.
NASA tarafından görevlendirilen SWOT, en az 21 günde bir küresel alanı kapsayan, Dünya yüzeyinin yüzde 90'ından fazlasının üzerindeki tatlı su sistemlerini inceleyecek.
İncelemede yüzeyin geniş alanlarını bir kerede gözlemlemek için Ka-bant radar interferometresi veya Karin adı verilen radar tabanlı bir alet kullanılacak. Bu, yüzeyin yüksek çözünürlükte görüntülenerek daha doğru şekilde izlenmesine olanak tanıyacak.
Yeni projeleriyle ilgili sabırsızlandığını dile getiren NASA Yer Bilimleri Bölümü direktörü Karent St. Germain, ''SWOT'u çalışırken görmek için can atıyoruz. Bu uydu, bilim ve teknolojik yenilikler yoluyla Dünya'daki yaşamı nasıl iyileştirdiğimizi somutlaştırıyor. İnovasyonun sağlayacağı veriler, Dünya'nın havasının, suyunun ve ekosistemlerinin nasıl etkileşime girdiğini ve insanların değişen gezegenimizde nasıl gelişebileceğini daha iyi anlamak için çok önemli'' ifadelerini kullandı.