Tgrt Haber

NASA duyurdu: Crew-6 görevi başarıyla tamamlandı, astronotlar Dünya'ya döndü

04 Eylül 2023 11:15 - Güncelleme : 04 Eylül 2023 11:40
NASA duyurdu: Crew-6 görevi başarıyla tamamlandı, astronotlar Dünya'ya döndü

NASA ve SpaceX iş birliğiyle gerçekleştirilen Crew-6 misyonu başarıyla tamamlandı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir dizi bilimsel çalışmaya imza atan mürettebat, 186 gün süren yolculuklarının ardından Dünya'ya sağ salim döndüler.

NASA​'nın SpaceX​ iş birliğiyle gerçekleştirdiği Crew-6 misyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu​'nda geçen altı aylık sürenin ardından, "SpaceX Dragon" uzay aracının ABD'nin Florida eyaletindeki Jacksonville bölgesi yakınlarına başarılı bir şekilde iniş yapmasıyla sona erdi.

NASA astronotları Stephen Bowen ve Woody Hoburg ile Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) astronot Sultan Al Neyadi ve Rusya Federal Uzay Ajansından Andrey Fedyaev, SpaceX Dragon uzay aracıyla sağ salim Dünya​'ya döndü. Görev sonrası mürettebat, NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne gitmek üzere yola çıktı.

UUİ'DE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİLER

Üç farklı ülkeyi temsil eden mürettebat, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) 186 günlük görevleri boyunca uzun süreli bilimsel çalışmalara katkı sağladı.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, Crew-6'nın başarısını şu şekilde özetledi: "Bu uluslararası ekip üç farklı ulusu temsil ediyordu, ancak bir araya gelerek insanlığın yeni kozmik sınırlara ulaşma ortak hedefini gösterdi. Crew-6'nın katkıları, NASA'yı Artemis programıyla Ay'a dönme, Mars'a yönünü çevirme ve Dünya'daki yaşamı iyileştirme konusunda hazırlayacak."

Crew-6 görevi, 2 Mart 2023'te NASA Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir SpaceX Falcon 9 roketiyle başladı. Yaklaşık 25 saat sonra, Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na Harmony modülünün yüzüne başarıyla yanaştı.

Mürettebat, 184 gün boyunca uzay istasyonunda kaldı ve Dünya etrafında 2,976 tur attı. Bu görev aynı zamanda Hoburg, Al Neyadi ve Fedyaev için ilk uzay uçuşu deneyimiydi. NASA'dan Stephen Bowen ise dört uçuşunda toplamda 227 gün uzayda geçirme fırsatı yakalamış deneyimli bir astronottu.

Crew-6 görevi, NASA'nın Ticari Mürettebat Programı'nın bir parçası olarak gerçekleştirildi ve şimdi bir sonraki hedef 26 Ağustos'ta başlayan Crew-7 görevini başarılı bir şekilde tamamlamak.

Kaynak: NASA.gov

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...