Tgrt Haber

Yer de gök de 'haydut' dolu! NASA keşfetti: Sayıları trilyonları buluyor...

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
24 Temmuz 2023 09:35 - Güncelleme : 24 Temmuz 2023 09:37
Yer de gök de 'haydut' dolu! NASA keşfetti: Sayıları trilyonları buluyor...

NASA, yörüngesinden ayrılan ve uzayda serbestçe dolaşan sayıları trilyonları bulan 'haydut gezegen' keşfetti. Bilim insanları bu gezegenlerin evrende sonsuz bir yolculuğa çıktığını belirtiyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay​ Dairesi (NASA), yine insanların merakını cezbeden bir keşife imza attı. Galaksimizin ötesindeki derinlikleri araştırmaya devam eden NASA​, sayıları trilyonları bulan 'haydut gezegenler' keşfetti. 

NASA'nın keşfettiği bu 'haydut gezegenler' için bilim insanları, 'evrende sonsuz bir yolculuğa çıkmış' yorumunda bulunuyor. Gökbilimcilere göre sadece Samanyolu içinde gezegen haydut gezegenlerin sayısı trilyonları geçiyor.

YILDIZLARDAN 20 KAT DAHA FAZLALAR

NASA'nın yürüttüğü araştırmaya yönelik açıklamalarda bulunan Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden David Bannett, "Galaksimizin yıldızlardan 20 kat fazla haydut gezegene ev sahipliği yaptığını tahmin ediyoruz. Trilyonlarcası tek başına dolaşıyor" ifadelerini kullandı.

Bannett'a göre yapılan bu araştırma galaksideki haydut gezegenlerin sayısının ilk ölçümünün yapıldığı çalışma oldu.  Araştırmacılar ek olarak bu haydut gezegenlerin, halihazırda kendi yıldızlarının etrafında dönen gezegenlerden daha küçük olma eğilimi gösterdiğini tespit etti.

"GEZEGEN OLUŞUMUNU ANLAMAK İÇİN BİR ANAHTAR"

Dünya büyüklüğündeki haydut gezegenlerin daha büyük olanlara kıyasla daha yaygın olduğunu belirten bir araştırmacı, "Yıldızlarına bağlı olanlar ve serbest gezegen haydut gezegenlerin ortalama kütleleri arasındaki fark, gezegen oluşum mekanizmalarını anlamanın anahtarı" dedi.

Yer de gök de 'haydut' dolu! NASA keşfetti: Sayıları trilyonları buluyor...

HAYDUT GEZEGEN NEDİR?

Haydut gezegen, bir yıldızın etrafında yörüngede dönmeyen bir gezegen türüdür. Bunun yerine, herhangi bir yıldız sistemine yerçekimsel olarak bağlı olmaksızın uzayda serbestçe sürüklenir. Bu gezegenlere bazen "yıldızlararası gezegenler" veya "serbest yüzen gezegenler" denir.

Derleyen: Baran Aksoy - Tgrthaber.com.tr
Kaynak: Independent Türkçe, Futurism, Ungo, NASA

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...