Tgrt Haber

NASA, Mars gezgini Ingenuity helikopteriyle bağlantısını kaybetti: Erken iniş sırasında iletişim kesildi

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Space.com
21 Ocak 2024 09:57 - Güncelleme : 21 Ocak 2024 09:58
NASA, Mars gezgini Ingenuity helikopteriyle bağlantısını kaybetti: Erken iniş sırasında iletişim kesildi

Mars'ı keşfetmek için 2021'de gönderilen ve bugüne kadar 50'nin üzerinde uçuş yapan Ingenuity helikopteriyle bağlantı kurulamıyor. NASA, sorunu düzeltmek içi çalışıyor.

NASA​'nın, Mars​'ı keşfetmek için 2021'de gönderdiği Ingenuity​ helikopteri, bugüne kadar görevini fazlasıyla icra etti.

Her uçuşuyla yeni bir rekora imza atan Mars gezgini, 72. uçuşu sırasında önemli bir problemle karşı karşıya kaldı. NASA'ya göre Ingenuity'nin, Dünya​ ile bağlantısı kesintiye uğradı.

INGENUİTY'NİN DÜNYA İLE İLETİŞİMİ KESİLDİ

Son uçuşunda başarılı kalkış gerçekleştiren Mars helikopteri, şu ana kadar 128 dakikadan fazla havada kaldı ve 17,7 kilometre de yol kat etti.

Mars'ı derinlemesine araştıran bu araç için son uçuşta işler yolunda gitmedi.

Space.com'un aktardığına göre 18 Ocak Perşembe günü 72. uçuşunu yapan Ingenuity'nin Kızıl Gezegen'de turladığı sırada bir anda iletişimde kopukluk meydana geldi.

Gelişmeyi duyuran NASA, Uçuş sırasında Perseverance​ gezicisine (helikopter ile Dünya arasında bir aktarma görevi gören) gönderilen Data Ingenuity, kendisine tahsis edilen maksimum 40 feet (12 metre) irtifaya başarıyla tırmandı.

NASA, Mars gezgini Ingenuity helikopteriyle bağlantısını kaybetti: Erken iniş sırasında iletişim kesildi

Planlanan iniş sırasında, helikopter ile gezici arasındaki iletişim, inişten önce erken sonlandırıldı. Ingenuity ekibi mevcut verileri analiz ediyor ve helikopterle iletişimi yeniden kurmak için sonraki adımları değerlendiriyor.

Ekip şu an için gezici ile iletişimi yeniden sağlamak için çalışıyor. Ancak olası bir olumsuz durumda Mars Gezgini'nin görevi yarıda kalabilir. Bunun için NASA'nın yapacağı açıklamalar daha önemli. Helikopterin akibeti kısa süre içerisinde belli olacaktır.

PERSEVARENCE 2021'DE GÖREVE BAŞLADI

Mars'ı derinlemesine inceleyen ve 2021'den bu yana Kızıl Gezegen'de görev yapan Perseverance, 4,5 kilogram ağırlığa sahip. Robotik sistemlere sahip bu gezgin, şu ana kadar Kızıl Gezegen'de pek çok önemli keşife imza attı. 

Kaynak: Space.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...