Tgrt Haber

NASA, Mars ile iletişimi kesecek: Uzay araçları 2 hafta 'başıboş' kalacak

14 Kasım 2023 11:47 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 11:50
NASA, Mars ile iletişimi kesecek: Uzay araçları 2 hafta 'başıboş' kalacak

Uzay araçlarıyla hem Dünya hem de diğer gezegenlere ilişkin keşifler yapan NASA, Mars ile bağlantısını 2 hafta kesecek.

NASA, hem yaşadığımız gezegen hem de Dünya dışında yüzlerce keşif yapıyor. Teleskopların yanı sıra çeşitli uzay araçları evreni derinlemesini inceliyor.

Ancak NASA, Mars için araştırmalarına biraz ara verecek. Aslında tam olarak ara vermek değil, uzay araçlarıyla 2 hafta bağlantısını kesmek zorunda kalacak. İşte sebebi.

KIZILGEZEGEN’DEKİ NASA ARAÇLARI İLE İLETİŞİM KESİLECEK

Dünya, yörüngelerinde, Güneş kavuşumu olarak bilinen bir hizaya girerek, kendilerini güneşin karşıt taraflarında konumlandıran konuma ulaştı. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı, Güneş’ten gelen müdahalenin zararlı bir etki oluşturma ihtimaline karşı bu süreçte Mars'taki araçlarına komut göndermeye çalışmanın riskli olduğunu söyledi.

İşte bu yüzen uzay ajansı, olası bir durumun veya riskin önüne geçmek için gezegenler daha uygun konumlara ulaşana kadar emir vermeye planlı bir ara veriyor. Duraklama Cumartesi günü başladı ve 25 Kasım’a kadar devam edecek.

NASA, Mars ile iletişimi kesecek: Uzay araçları 2 hafta 'başıboş' kalacak

Öte yandan Chip’in haberine göre Mars Güneş kavuşumu her iki yılda bir meydana geliyor ve keşif robotları, bu dönemin çoğu boyunca temel sağlık güncellemelerini evlerine gönderebilecek olsa da, güneşin Mars’ı tamamen kapattığı iki gün boyunca tamamen sessiz kalacaklar. Bu, Perseverance ve Curiosity gezicilerinin, Ingenuity helikopterinin, Mars Reconnaissance Orbiter’ın ve Odyssey ile MAVEN yörünge araçlarının bir süreliğine kendi hallerine bırakılacağı anlamına gelmekte.

PERSEVARENCE, KAYA ÖRNEKLERİ TOPLAYACAK

Mars gezgini Persevarence, ikinci yılına girerken farklı bir göreve geçiş yapacak. Anadolu Ajansı'na göre Mars’ta geçirdiği 1 yıl içerisinde kendi sistemlerini ve Ingenuity helikopterinin sistemlerini deneyen Perseverance, ayrıca gezegenin kuzey bölgesindeki Jezero Krateri'nin zemininde 6 kaya örneği de topladı.

Perseverance ikinci yılına girerken asıl görevi olan kaya örnekleri toplamak için kraterin yan kısımları ve eski nehir deltasında keşif yapacak.

Kaynak: NASA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...