Tgrt Haber

NASA'dan 'Hubble' açıklaması: Sorun çözüldü mü?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Tech Explorist
09 Aralık 2023 11:39 - Güncelleme : 09 Aralık 2023 11:39
NASA'dan 'Hubble' açıklaması: Sorun çözüldü mü?

NASA, Hubble Uzay Teleskobu'nda yaşanan jiroskop arızası nedeniyle ara verilen bilim operasyonlarına kaldığı yerden devam ettiğini açıkladı.

NASA​, Hubble Uzay Teleskobu​'nda yaşanan bir jiroskop sorunu nedeniyle bilim operasyonlarını duraklatmıştı. Teleskop geçtiğimiz günlerde üç jiroskoptan birinin hatalı okumalar sağlamasının ardından otomatik olarak güvenli moda geçmişti.

Jiroskoplar teleskobun dönüş hızlarının ölçülmesine yardımcı oluyor ve işaret yönünün belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Teleskop güvenli moda geçtiğinde ise artık çalışamaz halde olduğundan, bilimsel işlemler durduruluyor ve dünyadan gelecek yeni talimatları bekliyor.

GEÇEN AY GÜVENLİ MODA GİRDİ

Tech Explorist'in haberine göre Hubble ilk olarak 19 Kasım'da güvenli moda girmişti. Operasyon ekibi uzay aracını kurtarıp ertesi gün gözlemlere devam edebilecek hale getirmesine rağmen, jiroskop istikrarsızlığı 21 Kasım'da bilim operasyonlarının yeniden askıya alınmasına yol açmıştı.

Ardından Hubble Uzay Teleskobu 23 Kasım'da tekrar güvenli moda girmişti ve NASA, bilimsel çalışmaları askıya aldığını duyurmuştu. Bu tarihten beri ekipler, sorunu tanımlamak ve gerekli çözümü bulmak için adeta var gücüyle çalışıyor.

Veri analizinin ardından ekip, bilimsel operasyonların üç jiroskop kontrolü kullanılarak devam edebileceği sonucuna vardı. Testler sırasında jiroskopların performansını inceleyen ekip, bilimsel gözlemler sırasında jiroskopları daha yüksek hassasiyette çalıştırmaya karar verdi.

HUBBLE YENİDEN AKTİF

Yaşanan bu gelişmelerin ardından NASA, yaptığı açıklamada, 8 Aralık Cuma günü Hubble Uzay Teleskobu'nun bilimsel operasyonlarına yeniden başladığını açıkladı. Açıklamaya göre uzay aracının sağlık durumu şu anda iyi ve yine üç jiroskopu da kullanarak çalışıyor.

Hubble'ın ana kameraları olan Geniş Alan Kamerası 3 ve Gelişmiş Araştırma Kamerası, cuma gününden itibaren bilimsel gözlemlere yeniden başladı. Ekip, Kozmik Köken Spektrografı ve Uzay Teleskobu Görüntüleme Spektrografının operasyonlarını bu ayın sonlarında kaldığı yerden devam etmeyi planlıyor.

Kaynak: Tech Explorist

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...