Tgrt Haber

NASA'dan nefes kesen görüntü: Webb Teleskobu, ilk kez 'karanlık yıldızları' keşfetti

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
17 Temmuz 2023 13:31 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 13:33
NASA'dan nefes kesen görüntü: Webb Teleskobu, ilk kez 'karanlık yıldızları' keşfetti

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamada, James Webb Uzay Teleskobu'nun ilk muhtemel 'karanlık yıldızları' keşfettiği aktarıldı.

James Webb Uzay Teleskobu​ tarafından çekilen görüntüleri inceleyen bilim insanları, "evrende var olan ilk yıldızlar" olması muhtemel üç parlak gök cismi keşfettiler. Bu cisimlerin, süper kütleli "karanlık yıldızlar" olabileceği aktarıldı.

Anadolu Ajansı'nın Forbes'ten aktardığı bilgilere göre, şimdiye kadar "karanlık yıldızlar" sadece teorik olarak biliniyordu. Güneşimizden 10 milyar kat daha parlak olan bu yıldızların, bugün gördüğümüz yıldızların oluşmasından önce, evrenin erken döneminde var oldukları düşündüldüğü ifade edildi.

Ulusal Bilimler Akademisi'nin Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada, fotoğrafta başlangıçta galaksi gibi görünen ancak daha yakından incelendiğinde "karanlık yıldızları" andıran dağılmış ve şişkin nesneler olduğu ortaya koyuldu.

DAHA BÜYÜK KEŞFİ AÇIKLADILAR

Bilim insanları, karanlık maddenin görünmez yeni bir tür temel parçacıktan oluştuğunu düşünüyor. NASA'ya göre, karanlık madde ışığı veya enerjiyi emer, ancak yansıtmaz ve yaymaz. Dolayısıyla karanlık madde doğrudan algılanamaz.

Weinberg Teorik Fizik Enstitüsü Direktörü ve araştırmanın ortak yazarı Katherine Freese, "Yeni bir yıldız türü keşfetmek başlı başına oldukça ilginç, ancak yıldıza güç veren nesnenin karanlık madde olduğunu bulmak daha büyük keşif olacaktır" dedi.

NASA'dan nefes kesen görüntü: Webb Teleskobu, ilk kez 'karanlık yıldızları' keşfetti

'JADES-GS-z13-0', 'JADES-GS-z12-0' ve 'JADES-GS-z11-0' adı verilen üç karanlık yıldız adayı, sadece karanlık maddenin ortaya çıkmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda Büyük Patlama'dan hemen sonra var olamayacak kadar büyük galaksilerin gizeminin çözülmesine de yardımcı olacak.

Freese, "Erken galaksilere benzeyen bu nesnelerden bazıları aslında karanlık yıldızlarsa, galaksi oluşumunun simülasyonları gözlemlerle daha iyi uyuşuyor.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta, araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntülerde, Büyük Patlama'dan sadece 570 milyon yıl sonra var olan ve şimdiye kadar bilinen en uzak süper kütleli kara deliği keşfetmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...