Tgrt Haber

NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity sessizliğe büründü: Günlerdir haber alınamıyor

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
02 Haziran 2023 10:18 - Güncelleme : 02 Haziran 2023 10:35
NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity sessizliğe büründü: Günlerdir haber alınamıyor

Mars'ı incelemek üzere gönderilen Mars helikopteri Ingenuity'de bir kez daha iletişim sorunları yaşanıyor. Gezginden günlerdir haber alınamıyor.

NASA'nın uzay alanında faaliyet gösteren onlarca aracı var. Bunlardan biri de Mars görevini icra eden Ingenuity. Başlangıçta sadece 5 uçuş​ planan bu minik helikopter​, bugüne kadar 50 uçuş gerçekleştirip her uçuşunda da rekorunu egale etmeyi başardı.

Fakat zaman zaman NASA ile İngenuity arasında bazı iletişim kopuklukları yaşanabiliyor. Yine öyle oldu ve yeni bir uçuş için planan Ingenuity'ye bir kez daha ulaşılamadı. Öyle ki bu altı gündür devam ediyor.

INGENUİTY'DEN 6 GÜN HABER ALINAMADI

Kısa süre önce ise 51. uçuşunu gerçekleştirdi ancak NASA ekibine göre bu uçuş az kalsın gerçekleşemiyordu. Zira ekibin helikopterle iletişimi tam 6 gün boyunca kesildi.

İletişim kesintisi helikopterin Mars zamanıyla gezegendeki 755. gününde meydana geldi.

NASA araştırmacıları ilk başta bu kesintiyi çok önemsemedi. Zira Güneş enerjisiyle çalışan helikopterin enerjisi, zaman zaman yeterince ışık alamadığında düşebiliyor. Ancak kısa sürede bu seferki kesintinin daha farklı ve şiddetli olduğu ortaya çıktı.

Diğer yandan Ingenuity'nin Baş Mühendisi Travis Brown, "Mars'ta helikopterin çalıştığı 700'den fazla gün boyunca bir kez bile tam bir radyo kesintisi yaşamamıştık" dedi. Ancak 6. günün sonunda sinyal alındı. Araştırmacılara göre sinyal kesintisinin nedeni Perseverance'la Ingenuity arasındaki arazinin yapısından kaynaklanıyor.

INGENUİTY HELİKOPTERİ NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Ingenuity helikopteri, Mars'ta uçan küçük bir robotik araçtır. NASA'nın Perseverance keşif aracıyla birlikte Mars 2020 görevinin bir parçasıdır.

18 Şubat 2021'de Perseverance'ın altına bağlı olarak Mars'a indi. Daha sonra 3 Nisan 2021'de yüzeye bırakıldı ve 19 Nisan 2021'de Mars üzerinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bu, Dünya dışında uçan ilk helikopter old ve  Ingenuity, Mars'ın çok ince atmosferinde pervanelerini çok hızlı döndürerek uçmasıyla öne çıkıyor. Ayrıca güneş paneliyle kendini şarj edebilirken, Perseverance ile Dünya arasında iletişim kuruyor.

Kaynak: tgrthaber.com.tr

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...