Hubble Uzay Teleskobu uykuya daldı umutlar ilkel cihaza kaldı
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), bir bilgisayara sorun yaşayınca Hubble Uzay Teleskobu tüm astronomik görüntülerini kapattı. NASA'nın umudu 2009'dan beri kullanılmayan bir cihaza kaldı.
NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, uzay ve gezegen arasındaki bağlantıyı sağlayan Hubble Uzay Teleskobu, bilgisayarının bellek kartında yaşanan bir sorun nedeniyle iki haftadır çalışmıyor. 1980'lerden kalma bir bilgisayara sahip olan teleskobu mühendisler ne yapsa çalıştıramadı. Şimdiye kadar 3 farklı yöntem deneyen NASA'nın sitenin yer alan bilgilere göre, çok büyük ihtimalle, modülün kendisinin ya da modülün teleskobun diğer parçalarıyla iletişim kurmasını sağlayan bir arayüz donanımının sorunu yaşanıyor.
SON ÇARE 12 YILDIR AÇILMAYAN CİHAZ
Hubble Uzay Teleskobu'nun bilgisayarına dair sorun çözülmezse teleskobun yedek yararlı yük bilgisayarı devreye girecek. Fakat yedek bilgisayar 1980'lerde tasarlandı ve 2009 yılından bu yana hiç kullanılmadı. NASA, bu emektar bilgisayarı çalıştırmayı başarsa da teleskobu tam olarak çalıştırması zaman alacak.
Öte yandan Hubble 1990 yılında uzaya fırlatılan en güçlü uzay teleskobu. Birçok yıldızın doğumuna ve ölümüne tanıklık eden Hubble, Plüton'un çevresindeki birçok uydunun keşfinde rol oynadı ve iki yıldızlar arası cismin Güneş Sistemi'nin içindeki yolculukların takip edilebilmesini sağladı.
Hubble'ın gözlemleri sayesinde astronomlar evrenin yaşını ve genişlemesini hesapladı. Büyük Patlama'nın hemen sonrasında oluşan ikiz galaksilere göz atma şansı elde etti.