NASA'nın yeni kara delik videosu şaşırttı: Güneş'in 60 milyar katı
Evrende Güneş sistemimizden ve dev Andromeda galaksisinden çok daha büyük kara delikler keşfedildi. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi Kavramsal Görüntü Laboratuvarı tarafından kara deliklere ilişkin bir animasyon paylaşıldı. Video, Güneş'in 60 milyar katı kütleye sahip olan TON 618 ile sona eriyor; bilim insanları bu dev kara deliği ‘canavar’ olarak isimlendiriyor.
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi Kavramsal Görüntü Laboratuvarı tarafından bir animasyon paylaşıldı. Görüntülerde, kozmik nesnelerin devasa boyutları ve kütleleriyle ilgili çekim güçleri yer alıyor. Kara deliklerin büyüklüğü sebebiyle ışıkların kaçamadığı belirtiliyor.
NASA'nın bu yeni animasyonu şöyle açıklanıyor:
“Bu canavarlar, Samanyolumuz da dahil olmak üzere pek çok büyük galaksinin merkezinde gizleniyor ve Güneşimizden 100 bin ila on milyarlarca kat daha fazla kütleye sahip.”
İÇİNE DÜŞER GERİ DÖNEMEZ
Animasyon, 90 saniyeden biraz daha uzun ve artan büyüklükte 10 kara deliği gösteriyor. Kara deliklerin gerçek (ve son derece nadir) görüntülerine veya sanatsal tasvirlerine baktığımızda aslında kendisini değil, etrafında hızla dönen son derece sıcak toz ve gazı; yani ‘akresyon diski’ adı verilen kavram görüntüleniyor.
Bu maddelerin bir kısmı kaçınılmaz olarak kara deliğin içine düşer ve bir daha geri dönmez. Büyük bir kısmı ise kozmosa geri püskürtülür, çünkü kara delikler galaktik malzemenin verimli tüketicileri değildir.
Rhode Island Üniversitesi'nden astrofizikçi ve kara delik araştırmacısı Douglas Gobeille, “Kara delikler bir şeyleri yeme konusunda berbattır. Çok seçici yiyicilerdir” diyor.
NASA videosundaki ilk kara deliklerden biri, Samanyolu galaksimizin merkezinde bulunan Sagittarius A* Güneş’in yaklaşık 4.3 milyon katı büyüklüğe sahip.
Video, Güneş'in 60 milyar katı kütleye sahip olan TON 618 ile sona eriyor; bilim insanları bu dev kara deliği ‘canavar’ olarak adlandırıyor.
KORKUTUCU DEĞİLLER!
Son derece büyük ve güçlü olsalar da kara deliklerden, özellikle uzak galakside olanlardan korkmak için bir neden yok. Astrofizikçi Misty Bentz yaptığı açıklamada, “Bu şeyleri insanlaştırma eğilimindeyiz. Ama aslında kara delikler kötü, acımasız ya da korkutucu değiller. Onlar sadece... öyleler” dedi.