NATO'da kritik anlaşma! Türkiye de dahil, hava savunması yeniden şekilleniyor

NATO, hava güvenliğini artırmak için harekete geçti. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 ülke, düşük seviyeli hava tehditlerine karşı yeni bir savunma anlaşmasına imza attı.

NATO'da kritik anlaşma! Türkiye de dahil, hava savunması yeniden şekilleniyor
KAYNAK:
AA
|
GİRİŞ:
14.02.2025
saat ikonu 10:40
|
GÜNCELLEME:
14.02.2025
saat ikonu 10:40

Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı düzenlendi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 müttefik ülke, hava güvenliği ve savunmasını artırmak amacıyla iki yeni çok uluslu hava savunma girişimi için anlaşmaya vardı. NATO tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, imzalanan anlaşma, 150 metrenin altındaki "düşük seviyeli" hava tehditlerine karşı daha etkili çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

TÜRKİYE DAHİL 15 ÜLKE ANLAŞMAYI İMZALADI

Anlaşmaya Türkiye'nin yanı sıra Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, İspanya ve İngiltere de imza attı. Aynı 15 müttefike ek olarak Çekya, ayrıca radarlar ve uydular gibi aktif hava gözetim kabiliyetlerince tespit edilemeyen tehditleri belirlemek amacıyla gerekli olan gürültü tespiti gibi "pasif hava gözetimi" konusunda çok uluslu girişim başlattı.

Düşük seviyeli hava tehdidi ve pasif hava gözetleme projeleri aracılığıyla katılımcı ülkeler, yeni kabiliyetler geliştirmeye ve edinmeye çalışacak, aynı zamanda daha düşük maliyet ve daha yüksek operasyonel faydalarla ulusal kabiliyetler arasındaki birlikte çalışabilirliği artırmayı amaçlayacak.

Açıklamada Ukrayna'daki savaşın, küçük insansız hava araçları gibi teknolojilerin çatışmalarda ne kadar etkili ve tehlikeli olabileceğini gösterdiği belirtildi. NATO'nun bu yeni tehditleri tespit etme, tanımlama, izleme ve bunlara karşılık verme yeteneğini artırırken caydırıcılık ve savunmayı güçlendirmek için teknolojik gelişmelerden yararlanmasının, İttifak için elzem olduğu ifade edildi.

İmza töreninde süren projelere yeni üyeler de kabul edildi. Türkiye ile Portekiz, mühimmat stoklarının hazırlanmasını ve yönetimini güçlendirmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlayan ve 2021'de başlatılan Çok Uluslu Mühimmat Depolama Girişimi'ne (MAWI) katıldı.

İngiltere, Türkiye'nin de yer aldığı, Ekim 2023'te başlatılan Sınır Ötesi Hava Sahası Girişimi'nin 21. üyesi oldu. Bu girişim, NATO eğitim ve tatbikatları ile Avrupa'nın çeşitli bölgelerindeki diğer hava faaliyetleri için hava sahasının kullanımı konusunda müttefik ülkelerdeki sivil ve askeri makamlar arasındaki koordinasyonu artırmayı amaçlıyor.

"Çok kısa, kısa ve orta menzildeki hava tehditlerine" karşı modüler çözüm geliştirmeyi amaçlayan ve 2023'te başlatılan Kara Konuşlu Hava Savunma Yetenekleri için Modüler Çözüm (Modular GBAD) Projesi'ne de Romanya, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İtalya, Macaristan, Hollanda, Norveç, Slovenya, İspanya ve İngiltere dahil oldu.

Sıkça Sorulan Sorular

NATO açılımı nedir?
NATO, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü ifadesinin kısaltılmışıdır.
ETİKETLER
#türkiye
#belçika
#nato
#brüksel
#Savunma Bakanları Toplantısı
#Hava Güvenliği
#Hava Savunması
#Çok Uluslu Girişim
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.