Nokia ve Apple’dan yeni anlaşma: İki şirket patent için el sıkıştı!
ABD merkezli Apple ile Finlandinya merkezli Nokia, yeni bir patent anlaşmasına vardı.
Yeni nesil teknolojiler için uzun süredir birlikte çalışan Apple ve Nokia, yeni bir patent anlaşmasına daha vardı.
Uzun süredir bekletilen bu anlaşma kapsamında, Nokia, Apple'ın akıllı telefonlarında ve tabletlerinde kullandığı bazı teknolojiler için lisans ücreti alacak. Apple ise, Nokia'nın dijital sağlık ve optik ağ ürünlerini satın alabilecek.
İKİ TEKNOLOJİNDEN ‘5G’ ANLAŞMASI
Bu anlaşma, iki şirket arasındaki rekabeti yumuşatmak ve iş birliğini artırmak için bir fırsat olarak görülüyor.
Nokia ve Apple, ortak projeler geliştirmek ve inovasyonu desteklemek için çalışacaklarını duyurdular. Ayrıca, patent davalarını geride bırakarak, hem tüketicilerin hem de endüstrinin yararına olacak şekilde odaklanacaklarını belirttiler.
Her iki şirketin yaptığı anlaşma, mobil teknoloji sektöründe önemli bir gelişme olacak. Zira uzmanlar, bu anlaşmanın diğer şirketlere de örnek olabileceğini ve patent savaşlarının yerini iş birliklerinin alabileceğini söylüyorlar.
Öte yandan Log’un haberine göre Nokia, spesifik olarak 5G teknolojisiyle ilgili 5.500 patent, toplamda ise 20.000’den fazla patente sahip. Apple bu tarz anlaşmalara artık daha fazla önem veriyor çünkü geçtiğimiz dönemde Nokia gibi geniş bir patent arşivine sahip Ericsson ile arasında yasal düzeye taşınan ciddi sorunlar çıkmıştı. Hatırlamak adına Apple ve Ericsson arasında bir patent ihlal savaşı çıkmıştı. Ericsson geçtiğimiz yıllarda Apple’ın iPhone’larda kullandığı 5G donanımlarında kendi patentlerini ihlal ettiğini kanıtladığı davalardan birisini Kolombiya merkezli olarak kazandı.
Mahkeme bu bağlamda 5G’li iPhone 12 ile iPhone 13 serisi ve 5G’li iPad Pro modellerinin Kolombiya sınırları içerisinde satışına yasak getirmişti.
Apple’ın Ericsson’un standarda esas patentlerin lisanslanması özelinde uluslararası olarak uygulanan FRAND kuralını (Adil, makul ve ayrımcı olmayacak) ihlal ettiğini belirtiyordu.
Ericsson, Apple’ın açıklamasına göreyse patent lisans bedeli özelinde çok yüksek bir rakam istiyordu. Aralarında 2015 yılından bu yana büyük bir yasal savaş süren ikili, anlaşabilecek gibi görünmüyordu ancak bu sürpriz şekilde böyle olmadı.
Kolombiya merkezli yasaklama kararı diğer ülkelere yayılmadan önce ikili arasında anlaşmaya varıldı. Anlaşma yapılan açıklamaya göre patentli hücresel teknolojilerin kullanımına ilişkin bir lisanslama içeriyor ve diğer bazı patent haklarını da kapsıyor.