Tgrt Haber

Nükleer sızıntı ağaçların şeklini değiştirdi

31 Ocak 2022 10:10 - Güncelleme : 01 Şubat 2022 22:52
Nükleer sızıntı ağaçların şeklini değiştirdi

Bilim insanları, Japonya’daki bir nükleer santralin yakınındaki ağaçları analiz etti. Yeni bir çalışmaya göre, Fukushima'daki bitkiler, 2011 nükleer kazasından arta kalan radyasyon nedeniyle anormal şekillerde büyüyor.

Plants dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, Fukushima Dai-ichi Nükleer Santrali'nde (FNPP) deprem sonrası gerçekleşen tsunaminin etkilerini inceledi. Nükleer santralin yakınındaki bitki ve ağaçların yapısında değişiklikler buldular. 

2011 yılında Richter Ölçeğine göre 9.1 büyüklüğündeki deprem Pasifik Okyanusu'nu vurdu ve istasyonun yedek sistemlerine zarar veren devasa dalgalara neden oldu. Kazadan sonra iyonlaştırıcı radyasyon ve radyoaktif madde çevredeki alanlara ve yakınlardaki bitki örtüsüne sızdı. 

KÖKNAR AĞAÇLARINI İNCELEDİLER

İtalya ve Brezilya'daki birçok üniversiteden araştırmacılar, bitki ortamını ve özellikle köknar ağaçlarını inceledi. Bilim insanlarının incelediği ağaçlar, kazadan bu yana geçen yıllarda garip anormallikler sergiledi. 

Nükleer sızıntı ağaçların şeklini değiştirdi(Foto: Reuters)

İyonlaştırıcı radyasyon, elektronları havada, sıvılarda ve katı maddelerde dokunduğu atomlardan ve moleküllerden uzaklaştırarak canlı organizmalar için potansiyel olarak çok tehlikeli hale getiren bir enerji türüdür. 

Araştırmacılar sonuca varmak için sarmalları yani bitkilerde yaprak, taç yaprağı veya iğne gibi yeşilliklerin merkezi bir noktadan yayıldığı yerleri inceledi. Ekip, ağaçların normal şekilde dallanmak yerine düzensiz büyüdüğünü gördü.

RADYASYON ARTTIKÇA MUTASYON DA ARTTI

Bilim insanları, "Bu anormalliklerin sıklığı, gözlemlenen bölgelerdeki çevresel radyasyon doz hızına karşılık geldi." dedi. Mutasyonların sayısı, ağaçların maruz kaldığı radyasyon miktarına tekabül ediyordu. Yani ne kadar fazla radyasyon varsa ağaçlar o kadar tuhaflaşıyordu. 

Bir diğer anormallik ise, köknar ve kızılçam ağaçlarının sürgünlerinin "silinmesi". Bu, en sık 2012 baharından sonra oldu ve 2013'te zirveye ulaştı. Makale, nükleer kazaların ürettiği gibi iyonlaştırıcı radyasyonun kozalaklı ağaçların yapısını değiştirebileceğine dair önemli bir kanıt olduğunu söyledi. 

Nükleer radyasyondan etkilenen ağaçların tuhaf şekillerde büyümesi ve Fukushima yakınlarındaki topraktaki malzemeden hala etkilenmesi oldukça ilginç.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...