Tgrt Haber

Odysseus 'erken emekli' oldu: NASA'nın Ay görevi yarıda kesiliyor

27 Şubat 2024 15:54 - Güncelleme : 27 Şubat 2024 15:54
Odysseus 'erken emekli' oldu: NASA'nın Ay görevi yarıda kesiliyor

NASA ile Intuitive Machines iş birliğinde, ABD'yi 1972 yılından sonra ilk kez Ay'a götürmek üzere fırlatılan Odysseus uzay aracının yan yatmasının ardından görevine son verileceği açıklandı.

ABD merkezli Intuitive Machines şirketi, Ay​'a gönderdiği Odysseus adlı uzay aracının yan yatması nedeniyle görevin yarıda kesileceğini açıkladı. Uçuş kontrol mühendisleri, ABD'yi 1972'den bu yana ilk kez Ay'a taşıyan araç ile Amerika saatiyle salı günü temasın kaybolmasını beklediklerini belirtti.

10 GÜN GÖREV YAPMASI PLANLANIYORDU

Şirketin ve en büyük müşterisi NASA​'nın önceki tahminlerine göre Ay'da 7 ile 10 gün görev yapması beklenen Odysseus'un ömrünün çabuk kısalması sonucunda kaybolacak bilimsel verinin boyutu ise belirsizliğini koruyor.

Odysseus 'erken emekli' oldu: NASA'nın Ay görevi yarıda kesiliyor - 1. Resim

Şirketin görevin erken sona ermesine ilişkin tahmini, uzay aracının geçen perşembe günü ayın güney kutbu yakınına inmesi öncesinde, lazer güdümlü telemetrelerinin uçuş sırasında arızalanmasına yol açan kısayolların test edilmesi ve insan hatası hakkında yeni ayrıntıların ortaya çıkmasıyla geldi.

RİSK ALDILAR, PAHALIYA PATLADI

Bir Intuitive Machines yetkilisi, telemetrelerin kaybının şirketin, NASA'nın ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi​'nde Odysseus'un uçuş öncesi kontrolleri sırasında paradan tasarruf etmek için lazer sisteminin test ateşlemesinden vazgeçme kararından kaynaklandığını söyledi.

Odysseus 'erken emekli' oldu: NASA'nın Ay görevi yarıda kesiliyor - 2. Resim

Şirketin navigasyon sistemleri başkanı Mike Hansen, Reuters'e verdiği demeçte "Bunu test etmek ve gerçekten ateşlemek için kesinlikle yapabileceğimiz şeyler vardı. Bunlar çok zaman alıcı ve çok maliyetli olurdu. Şirket olarak aldığımız ve kabul ettiğimiz bir riskti." diye konuştu.

Cuma günü Intuitive Machines, Odysseus'un otonom navigasyon sistemine yükseklik ve ileri hız okumalarını sağlamak üzere tasarlanan lazer mesafe bulucuların, şirket mühendislerinin 15 Şubat'taki fırlatmadan önce lazerlerin güvenlik anahtarının kilidini açmayı ihmal etmeleri nedeniyle çalışmaz durumda olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...