Öğrenciler tehlikede! ChatGPT yüzünden sınıfta kalabilirsiniz
Yapılan yeni bir araştırmada, OpenAI'nin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT matematik test sorularını çözerken öğrencilerden daha kötü performans gösterdi.
OpenAI'nin yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT, akademik makale yazma ve karmaşık soru çözme gibi yetenekleriyle öğrencilerin bir numarası haline geldi. Öğrenciler ödevini ChatGPT'ye yaptırarak yüksek puan almaya çalışıyorken, şimdi ise araştırmacılardan önemli bir uyarı yapıldı.
Brigham Young Üniversitesi ve 186 üniversitenin işbirliğiyle yapılan çalışmada, ChatGPT'nin muhasebe sınavlarındaki performansı ortaya kondu.
CHATGPT ÖĞRENCİLERDEN DAHA KÖTÜ
Çalışmaya göre, muhasebe bölümü sınavlarına tabi tutulan ChatGPT'nin başarı oranı yüzde 47,4 iken, öğrencilerin genel başarı ortalaması yüzde 76,7 olarak ölçüldü.
Özellikle muhasebe bilgi sistemleri ile ilgili sorularda ChatGPT öğrencilere kıyasla daha iyiydi. Ancak vergi, finansal ve yönetimsel değerlendirmeler ile ilgili sorularda kötü performans gösterdiği anlaşıldı. Uzmanlara göre ChatGPT matematiksel problemleri ve üst seviye soruları çözmede zorlanıyor.
'UYDURUYOR'
Çalışmada ChatGPT'nin kötü performans göstermesinden bile daha büyük bir dezavantajı; yanlış cevap verse bile açıklama yapmaya çalıştığı tespit edildi. Örneğin yaptığı bir açıklamaya gerçekte hiç olmayan ve tamamen uydurulmuş bir referans verdiği görüldü.
MANTIKSAL HATALAR YAPIYOR
Öte yandan raporlara, ChatGPT'nin bazı senaryolarda basit bir bölme işlemini bile yanlış yaptığı ve çıkarma problemine kendi kafasından sayı ekleyerek sorunun değişmesine yol açtığı yansıdı.
"ETKİLİ BİR OYUN DEĞİŞTİRİCİ OLABİLİR"
Araştırmacılar ChatGPT'nin bu hatalarına karşın bazı sınavlarda öğrencilerden daha iyi performans gösterdiğini de kaydetti. Bu bağlamda sohbet robotunun etkileyici olduğunu ve "herkesin öğretme ve öğrenme şeklini değiştirecek bir oyun değiştirici" olduğunu söylediler.
Şu anda ChatGPT, karmaşık girdileri anlayabilen GPT-4 modeliyle çalışıyor. Ancak bunu kullanmak için ChatGPT Plus abonesi olmak gerekiyor. Microsoft'un arama motoru Bing'e entegre ettiği ChatGPT sürümünün de GPT-4 tabanlı olduğunu belirtmekte fayda var.