Öğrenmede çığır açan deney: Petri kabındaki beyin hücreleri oyun oynadı
Bilim insanları, laboratuvardaki bir petri kabında insan beyin hücrelerine “Pong” isimli video oyununu oynamayı öğretti. Avustralyalı bilim insanlarının yaptığı çalışma büyük ses getirdi.
Bilim insanları yaptıkları deneylerde laboratuvar ortamındaki insan beyni hücrelerini araştırarak farklı işlevler kazandırmaya çalışıyor. Ağustos ayında yayımlanan bir çalışmada Alman bilim insanları, kök hücreden geliştirilen beyin hücrelerinin kendi göz yapılarını oluşturduğunu bulmuştu.
New Scientist'in haberine göre, biyoteknoloji girişimi Cortical Labs'taki araştırmacılar çığır açan bir çalışma yürüttü. Araştırma ekibi, bir petri kabında 800 bin ila bir milyon canlı insan beyin hücresinden oluşan "mini beyinler" oluşturdu. Ancak araştırmanın çarpıcı tarafı bununla sınırlı değil.
YAPAY ZEKADAN DAHA HIZLI ÖĞRENDİ
“DishBrain” isimli sistemdeki hücreler, nöronal (beyin) aktiviteyi analiz eden bir mikroelektrot dizisinin üzerine yerleştirildi. Araştırmacılar ilk olarak video oyunu Pong’un basitleştirilmiş, tek oyunculu bir versiyonunu geliştirdi. Ardından mini beyinlere topun nerede olduğunu göstermek için dizinin sağına veya soluna bir sinyal gönderdiler.
Araştırma ekibinin uğraşları sonucunda beyin hücrelerinden gelen nöronlar, raketi hareket ettirmek için sinyaller göndermeye başladı. Laboratuvarın baş bilim sorumlusu Brett Kagan, mini beyinlerin oyunu bir insan kadar iyi oynayamasa da, bazı yapay zekalardan daha hızlı öğrendiğini söyledi. Yapay zeka bu oyunu 90 dakikada öğrenirken, beyin hücreleri 5 dakikada öğrenmeyi başardı.
Cortical Labs ekibi, canlı biyolojik nöronlar kullanarak bu teknolojiyi geliştirmeyi hedefliyor. Bununla birlikte, nöronlar çok hızlı öğrenebildiğinden, makine öğrenimi ile bir araya getirildiğinde mevcut yapay zeka teknolojisini büyük ölçüde iyileştirebilir.
Bu arada, çalışmanın lideri Brett Kagan, geliştirdikleri beyin hücrelerine “siborg beyinler” tanımının uygun olduğunu söyledi. "Siborg", biyolojik ve yapay kısımlara sahip yapılara verilen bir isim olarak biliniyor.