Tgrt Haber

Olmadığı masa yok: Yapay zeka şimdi de araba lastiğine sıçradı!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Carscoops
22 May 2023 11:29 - Güncelleme : 22 May 2023 11:31
Olmadığı masa yok: Yapay zeka şimdi de araba lastiğine sıçradı!

İnsan gücü gerektiren neredeyse her şeyi yapabilen yapay zeka bir alana daha el attı. ABD merkezli bir firma yapay zeka destekli araba lastiği değiştirme robotu 'RoboTire'yi tanıttı.

ABD'nin Michigan​ eyaletindeki bir firma tarafından geliştirilen yapay zeka​ destekli RoboTire, dört tekerleği toplam 23 dakikada değiştirebiliyor. Bu süre normal çalışma koşullarında bir insandan neredeyse iki kat daha hızlı olduğu belirtiliyor.

Robotun, arabanın her iki tarafı için bir tane olmak üzere iki adet altı eksenli kolu mevcut. Bu kolların en önemli özelliği; otomobil üreticilerinin montaj hatlarında da kullandığı, çok ağır materyalleri kaldırma kabiliyetine sahip malzemeden yapılmış olması.

ARACI YAPAY ZEKA İLE ÖĞRENİYOR

RoboTire üzerindeki yapay zeka destekli kameraları sayesinde arabanın tekerlek sistemini öğreniyor. Tekerleğin şeklinden konumuna, civata modeline varana kadar en ince ayrıntıyı yapay zekası ile tarıyor ve tanımladıktan sonra sistemine kaydediyor.

Daha sonra robot, kolundaki dahili tork anahtarı ile bijon somunlarını ayrı ayrı açmaya başlıyor. Ardından tekerleği diğer kolundan destek alarak yerinden söküyor.

Olmadığı masa yok: Yapay zeka şimdi de araba lastiğine sıçradı!

Tabii bu süreçte insan gücüne de ihtiyaç duyuluyor. Örneğin sökülen tekerleği lastik değiştirme makinesine bir tekniksyen götürmek zorunda. RoboTire'ın kameralarından topladığı tekerlek boyutu ve lastik tipi gibi bilgiler, zamandan tasarruf etmek için otomatik olarak lastik değiştirme makinesine iletiliyor.

Carscoops'un aktardığına göre RoboTire, müşteri hangi boyutta tekerlek veya civata deseni getirirse getirsin bunu çözebilecek kabiliyette. Hatta tekerlek çamur veya karla kaplanmış olsa bile pabuç somunlarının kenarı göründüğü sürece lastiği değiştirebiliyor. Robot şu anda dört lastik mağazasında aktif bir şekilde çalışıyor.

Her ne kadar lastik teknisyenlerini işinden edebileceği endişesi artsa da, ABD'deki oto lastik uzmanları RoboTire'ın işgücü kıtlığını gidermeye yardımcı olacağını söylüyor.

Kaynak: Carscoops

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Carscoops

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...