Tgrt Haber

Olmaması gereken bir zombi gezegen keşfedildi

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
29 Haziran 2023 15:07 - Güncelleme : 29 Haziran 2023 15:14
Olmaması gereken bir zombi gezegen keşfedildi

Bilim insanları, var olmaması gereken yeni bir gezegen bulduğunu açıkladı.

Bizimki de dahil pek çok gezegen, yıldızları ömürlerinin sonuna ulaşıp onları yuttuğunda neredeyse kesin bir sonla karşı karşıya kalır. Örneğin bizim Güneşimiz ölürken 100 kat genişleyerek Dünya​'yı yutacak. Ancak bu yeni çalışma, bu gezegenlerden en azından bazılarının hayatta kalabileceğine dair umut veriyor. 
Halla diye bilinen ve Jüpiter​ benzeri bir gezegen olan bu yeni keşfedilen dünya, yıldızı Baekdu'nun ölümünden sonra kesinlikle ölmesi gerekirken hayatta kalmayı başardı.

KIRMIZI DEVE DÖNÜŞTÜ 

Gezegeni bulan gökbilimciler, sonraki gözlemlerle Baekdu'nun daha önce bir kırmızı deve dönüştüğünü keşfetti. Baekdu kırmızı deve dönüştüğünde Halla'yla arasındaki mesafenin 1,5 katı kadar genişleyerek gezegeni içine çekmiş ve sonra tekrar küçülerek mevcut boyutuna gelmiş olmalı.

Bu çarpıcı ve şiddet dolu olaya rağmen varlığını sürdürmeyi başaran Halla, gökbilimcilerin Hawaii'deki teleskopları kullanarak onu görebileceği şekilde hayatta kaldı.

OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM 

Çalışmanın baş yazarı Marc Hon şöyle diyor: "Gezegenin yutulması ya gezegen ya yıldız ya da her ikisi için de yıkıcı sonuçlar doğurur. Halla'nın, aksi takdirde onu yutacak dev bir yıldızın hemen yakınında varlığını sürdürmeyi başarması, gezegenin hayatta kalmayı başaran olağanüstü bir varlık olduğunun altını çiziyor."

Bulgular bugün Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir makalede paylaşıldı. Halla 2015'te, bilim insanlarının "radyal hız yöntemi" diye adlandırdığı yöntemle keşfedildi.  Bu yöntem, yıldızların nasıl hareket ettiğini izleyerek yörüngelerindeki gezegenler tarafından nasıl çekilebileceklerini anlamak için kullanılıyor. 

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...