Bilim insanları Omicron varyantının kaynağını buldu
Hepimiz COVID-19'un Omicron varyantının nereden geldiğini merak ediyoruz. Bilim insanlarının bu konuda bir fikri var; mutasyonun kaynağı fareler olabilir. Çin'deki araştırmacılar, koronavirüsün farelerde mutasyona uğramış olabileceğini keşfetti.
Omicron varyantının tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte vaka sayısında ciddi artışlar yaşanmaya başladı. Bilim insanları, mutasyonun insanlardan mı yoksa hayvanlardan mı kaynaklandığını araştırıyor.
Omicron spike protein dizisinin analizi, bu mutasyonun insanlarda diğer varyantalar göre daha güçlü tutulduğunu ortaya koydu. Bu durum bilim insanlarını, virüsün kaynağı için hayvanları dikkate almaya yönlendirdi.
FARELERE YÖNELİK İŞARETLER
Omicron mutasyon aralığı, insanlarda gelişen virüslerin aralığından önemli ölçüde farklıydı. Üstelik farelerde virüs evrimi ile ilişkili mutasyon aralığına benziyordu. Ayrıca Omicron’daki mutasyonların, fare konakçılarda adaptasyonu sağladığı bilinen mutasyonlarla örtüştüğü de bulundu.
Çinli bilim insanları, “Araştırmamız, Omicron'un atasının insanlardan farelere atladığını, hızla biriken mutasyonların bu konağı enfekte etmeye elverişli olduğunu ve daha sonra insanlara geri sıçradığını ve Omicron'un türler arası evrimsel sürecini gösteriyor.” dedi.
Omicron varyantı ilk olarak 24 Kasım'da Güney Afrika'da rapor edilmiş ve enfeksiyonlardaki artışa bağlı olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından iki gün içinde "endişe verici bir varyant" olarak sınıflanmıştı.
Omicron'u diğerlerinden ayıran şey, 'olağanüstü yüksek mutasyon sayısı'ydı. Bu hızla mutasyona uğrama yeteneği, Omicron varyantını aşılara karşı daha dirençli hale getirdi.
Bu arada, fareler üzerinde yapılan bir araştırma, Omicron'un diğer varyantlardan daha az akciğer hasarına neden olduğunu da ortaya koydu.