Tgrt Haber

Ömrü dolan pillere 'aşı' çözümü

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: tgrthaber.com.tr
12 Mart 2024 09:39 - Güncelleme : 12 Mart 2024 09:40
Ömrü dolan pillere 'aşı' çözümü

Bilim insanları lityum-iyon pillerin performansını geri kazanmak için özel bir madde enjekte ederek, yaşlanan pilleri canlandıran bir teknoloji geliştirdi.

Toyota​'nın da finanse ettiği bir grup bilim insanı, lityum-iyon pillerin performansını artırarak e-atık sorununa önemli bir çözüm sunan bir teknoloji geliştirdi.

Japonya'daki Toyota Central R&D Labs'den araştırmacılar, yaşlanan pillere özel bir madde enjekte ederek, kaybolan "şarjlı parçacıkları" geri getirdiler ve pilin orijinal kapasitesini yüzde 80'e kadar döndürmeyi başardılar.

PİL, 100 DÖNGÜ BOYUNCA PERFORMANSINI KORUYABİLDİ

Araştırmacılar, "kurtarma reaktörü" adını verdikleri özel bir madde enjekte ederek pil hücrelerinde kimyasal bir reaksiyon başlattılar. Bu reaksiyon, pilin içinde daha fazla lityum iyonu ve elektron üreterek, şarj depolama kapasitesini geri getirdi.

Yapılan testlerde, restore edilen pilin 100 şarj ve deşarj döngüsü boyunca performansını koruduğu gözlendi.

Ömrü dolan pillere 'aşı' çözümü - 1. Resim

E-atık, özellikle cep telefonları ve elektrikli araçlarda kullanılan lityum-iyon pillerle büyük bir çevre sorununa dönüşmekte. Ancak bu yeni teknoloji, bozulan pilleri fiziksel olarak tamir etmeden, sadece performansı düşmeye başlamış pillere canlılık kazandırarak atık miktarını azaltmayı hedefliyor.

Araştırmacılar, yaşlanan lityum-iyon pillere, "pilin güç depolamasına yardımcı olan kayıp yüklü parçacıkları yenileyen" özel kimyasalları başarıyla enjekte ettiler.

BOZULMUŞ PİLLERİ ONARMAYA YARAMIYOR

Bununla birlikte, bu haberi görüp eski telefon pillerini stoklamaya başlamayı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira bu teknik, fiziksel olarak bozulmuş bir pili onarmıyor. Daha çok yavaşlamaya başlayan ve zamanla gücünü kaybeden piller için canlandırıcı bir tedavi gibi olduğu belirtiliyor.

Lityum iyon piller, akıllı telefonlardan elektrikli arabalara kadar günlük hayatımızda kullandığımız teknolojik cihazlara güç sağlayan en yaygın şarj edilebilir pil türü olarak biliniyor. Ancak zamanla "yük depolama" yeteneklerini kaybettiklerinden dolayı, bu da onları daha az verimli ve güvenilir hale getiriyor. Bunun nedeni, pilin içinde enerji depolayan ve serbest bırakan bazı yüklü parçacıkları veya iyonları kaybetmeleri.

Araştırmacılar çalışmalarını Joule üzerinde yayımladı.

Kaynak: tgrthaber.com.tr

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...