Ortalık karışacak: Sony’den Call of Duty’nin yapımcısına tehdit
PlayStation CEO'su Jim Ryan, Microsoft'un Activision'u satın alması durumunda PlayStation 6'nın bilgilerini Activision'a vermeyeceklerini söyledi.
Microsoft'u dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri haline getirecek 68,7 milyar dolarlık Activision-Blizzard anlaşması henüz tamamlanmadı.
Avrupa Birliği, iki şirketin birleşmesine belirli şartlar karşılığında onay verirken; İngiltere reddetmişti, ABD'nin düzenleyici kurumu FTC ise mahkemeye başvurarak Microsoft'un Call of Duty yapımcısını satın alımını "rekabet araştırmaları hakkında bir sonuca varana kadar" engellemişti.
Tüm bu gelişmeler gölgesinde bu sefer Sony Interactive Entertainment CEO'su Jim Ryan'dan adeta tehdit gibi bir açıklama geldi. Forbes'in haberine göre Jim Ryan, satın alımın gerçekleşmesi halinde şirketin gelecek oyun konsolu PlayStation 6'nın bilgilerini Activision ile paylaşmayacaklarını söyledi.
ACTİVİSİON'UN ÖNÜ MÜ KESİLECEK?
Yeni bir oyun konsolu piyasaya çıkmadan önce oyun geliştiricilerine oyunlarını konsola uyarlamaları için zaman veriliyor. Bu süre zarfında da oyunun konsolun özelliklerinden tam olarak yararlanabilmesi için gerekli olan özel cihaz bilgilerı geliştirici şirkete önceden teslim ediliyor.
"Rakip şirketin bu bilgilere doğrudan erişme riskini göze alamayız" diyen Sony CEO'su Ryan'ın bahsettiği gibi Microsoft - Activision anlaşması tamamlanır ve Sony, PlayStation 6'nın bilgilerini Activision'a vermezse, Call of Duty oyunları yeni nesil PlayStation konsolunda tam olarak stabil çalışamayabilir.
Microsoft, geçen yıl Activision'u satın alacağını duyurduğundan beri bu anlaşma en sert karşı çıkanlardan biri Sony oldu. Japonya merkezli teknoloji devi, Activision'un Xbox oyun konsollarına özel olacağını ve Microsoft'un rekabeti kötüye kullanacağını iddia ediyordu.
Öte tarafta Microsoft, Activision ve Sony arasındaki mevcut oyun anlaşması sona erdikten sonra Call of Duty'yi PlayStation'da üç yıl boyunca tutma sözü vermişti. Sony CEO'su ise buna ikna olmamıştı, ardından Microsoft bu süreyi 10 yıla çıkarsa da, Sony bir türlü rakibine ikna olmamıştı.
Şu anda anlaşmanın akıbeti belirsiz. Avrupa Birliği, Microsoft'un Activision oyunlarını 10 yıl boyunca PlayStation'da tutması sözü karşılığında anlaşmaya onay verdi. İngiltere ve ABD'nin düzenleyici kurumlarıysa Microsoft'un Call of Duty'yi alması halinde özellikle bulut oyun pazarında rekabeti kötüye kullanacağından endişe ediyor.
Anlaşmanın 18 Temmuz'a kadar sonuçlanması bekleniyor.
Kaynak: Forbes, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber