Oyun tutkunları dikkat! Uzmanlardan 'işitme kaybı' uyarısı
Uzun süre yüksek sesle oyun oynamanın kalıcı işitme hasarı riskini artırdığını gösteren bir araştırmaya göre, ortalama kulaklık ses seviyeleri endişe verici düzeyde. Özellikle ani patlamaların olduğu oyunlarda ise ses seviyeleri kulak sağlığını olumsuz etkilediği ortaya çıktı.
Eğer saatlerce oyun oynuyor ve kulaklarınızı saldırı seslerine, oyun içi müziklere ve arkadaşlarınızın savaş çığlıklarına maruz bırakıyorsanız, kalıcı işitme kaybı riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Son yapılan bir araştırma, uzun saatler boyunca yüksek sesle oyun oynamanın kalıcı işitme hasarı riskini artırdığını ortaya koydu. Araştırmacılar, ev bilgisayarlarından mobil oyunlara, e-spor ortamlarına kadar geniş bir yelpazede yapılan 50 binden fazla kişiyi içeren 14 farklı çalışmayı inceledi.
UZMANLARDAN "OYUN" UYARISI
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre yetişkinler haftada 40 saat boyunca yaklaşık 80dB ses seviyelerine dayanabilirler. Bu seviye 90dB'ye ulaştığında güvenli süre haftada dört saat, 95 dB'ye çıktığındaysa 1 saat 15 dakikaya düşer.
Araştırmacıların derlediği çalışma verilerine göre, dört farklı nişancı oyununda yapılan incelemelerde, ortalama kulaklık ses seviyelerinin 88.5 ila 91.2dB arasında olduğunu ortaya koyuldu, ki bu da "endişe verici" olarak kabul ediliyor.
Bununla birlikte ani patlamaların (örneğin bir atış veya çarpışma sesi) olduğu oyunlarda ise ses seviyesinin 119dB'ye kadar çıktığı ve bu durumun da kulak sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı belirtiliyor.
Özellikle gaming merkezlerinde yapılan çalışmalarda, ortamın ses seviyelerinin 80 ila 90dB arasında olduğu ve bu ortamların şiddetli kulak çınlaması ve yüksek frekanslı ses işitme kaybı olasılığını artırdığı tespit edildi.
Profesyonel oyuncuların genellikle uzun süreler boyunca oyun oynadıkları ve performanslarının tepki süresine, takım iletişimine ve talimat anlama yeteneğine bağlı olduğu göz önüne alındığında, bu durumun endişe verici olduğu belirtildi.