Tgrt Haber

Oyunculara müjde: macOS Sonoma, Windows oyunlarını çalıştıracak

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
08 Haziran 2023 12:21 - Güncelleme : 08 Haziran 2023 12:25
Oyunculara müjde: macOS Sonoma, Windows oyunlarını çalıştıracak

macOS Sonoma ile Mac'te oyun oynamak kolaylaşıyor. Artık geliştiriciler Windows oyunlarını Mac'e daha kolay taşıyabilecekler.

Mac bilgisayarları her ne kadar güçlü donanıma sahip olsalar da önemli bir kusuru bulunuyor: macOS​ işletim sistemini destekleyen oyun sayısının az olması sebebiyle, bir bilgisayardan beklentisi oyun oynamak olan kullanıcılar Mac'i elinin tersiyle itiyor ve doğrudan Windows PC'lere yöneliyorlar.

Apple da oyun konusuna pek fazla bir önem vermiyordu. Yine de Mac'inde oyun oynamak isteyen kullanıcılar, Windows oyunlarının Mac'te çalışabilmesini sağlayan CrossOver veya Parallels Desktop gibi üçüncü taraf yazılımlara başvuruyorlardı. Ancak macOS Sonoma ile birlikte Mac'ler oyun konusunda sınıf atlayacak.

WİNDOWS OYUNLARI MAC'E TAŞINACAK

macOS Sonoma ile geliştiricilere, Valve'ın Proton ve Steam Deck​ ile yaptığı işe benzer yeni bir Oyun Taşıma Araç Kiti sunuldu. Bilmeyenler için Proton, Steam Play ile entegre edilerek Windows oyunlarını Linux tabanlı bir dağıtım üzerinde oynamayı sağlıyor.

Oyun Taşıma Araç Kiti, macOS'ta Windows oyunlarını çalıştırmayı sağlayan CrossOver'la destekleniyor. Apple'ın aracı Windows oyunlarının anında macOS'a taşınabilmesini sağlayacak ve daha da iyisi, geliştiriciler Windows'taki oyununun Mac'te ne kadar düzgün çalışacağını taşınmadan önce test edebilecekler.

SADECE OYUNLARI ÇEVİRMİYOR

Oyun Taşıma Araç Kiti sadece oyunları değil, DirectX 12 gibi Windows API'lerini de macOS'a uygun hale getirecek. Wine ve Proton gibi portlama yazılımları ile Windows API'lerinin Linux'a çevrilmesi sağlanıyordu. Apple'ın aracı da bu mantıkta çalışacak.

Klavye, fare, denetleyici girişi, ses çalma, ağ oluşturma, dosya sistemi ve Direct3D ile ilgili Windows API'lerinin tümü macOS'taki ilgili API'lere otomatik olarak dönüştürülecek. Sonuç itibarıyla kullanıcılar, ek bir yazılıma gerek duymadan Windows'taki oyunlarını sorunsuzca Mac bilgisayarda oynayabilecekler.

CYBERPUNK 2077 ÇALIŞTIRILDI

macOS Sonoma'nın beta sürümünü yükleyen bazı kullanıcılar, aracı kullanarak Cyberpunk 2077'yi M1 işlemcili MacBook Pro'da çalıştırmayı başardılar. Yapılan testlere bakıldığında oyun Windows'taki kadar akıcı ve performanslı olmasa da Mac'te gayet tatmin edici bir deneyim sunuyor.

Oyunculara müjde: macOS Sonoma, Windows oyunlarını çalıştıracak

GELİŞTİRİCİLERİN ADETA KABUSUYDU

Windows'taki oyunların Mac'te olmamasının başlıca sebepleri arasında, macOS'un kısıtlamaları yatıyor. Geliştiricileri oyunun kaynak kodlarını yeniden derlemek, grafik alt sistemini yeniden oluşturmak ve ses, giriş ve benzeri özellikleri Mac'e göre optimize etmek zorunda kalıyorlardı. Bu da oldukça zahmetli bir iş.

Apple macOS Sonoma ile birlikte bu süreci kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu arada yeni güncellemeyle, sistemin oyunlara öncelik vermesini sağlayan Oyun Modu da geldi.

Kaynak: The Verge

Derleme: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: The Verge
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...