Peru çölünde 36 milyon yıllık balina fosili bulundu
Araştırmacılar, Peru'nun güneyinde, Ica’daki Ocucaje Çölü'nde 36 milyonluk balina fosili buldu. 17 metrelik boyuta sahip balinanın, dişleri de devasa derecede büyük.
Paleontologlar, Peru’daki araştırmalarında 36 milyon yıllık balina fosilini buldular. Balina’ya air fosili bulan ekibin başkanı paleontolog Mario Urbina ise, ‘’ Yeni Peru basilozorunu sunduk, bu 36 milyon yıl önce yaşamış arkaik bir balinanın tam kafatasıdır." ifadelerini kullandı.
Ekibin başında yer alan Urbina, basilosaurus iskeletini 2021’in sonunda, Lima’nın yaklaşık 350 kilometre güneyinde, Ica’daki Ocucaje Çölü'nde bulduklarını söyledi.
17 METRE BOYUNDA
Araştırmacıların bulduğu balina, 17 metrelik boya sahip. Devasa uzunluğa sahip balinanın, en dikkat çekici yanlarından biri de dişleriydi. Paleontologlar’a göre "Ocucaje Predator" dişlerini; ton balığı, köpekbalıkları ve sardalya sürüleriyle beslemek için kullanıyordu.
Araştırmayı yapan ekibin başı Urbina, söz konusu fosil için, ‘’ bu bulgu çok önemli çünkü dünyada keşfedilen başka benzer örnek yok" dedi. Öte yandan ekip üyelerinden Rodolfo Salas-Gismondi ise, buldukları basilosaurus'un özellikle diş gelişimi açısından, diğer antik balina türlerinden farklı olduğunu belirtti.
Salas-Gismondi, AFP’ye verdiği demeçte, ‘’Bu, büyük koruma durumu nedeniyle olağanüstü bir keşif" dedi . "Bu hayvan, zamanının en büyük yırtıcılarından biriydi.’’ ifadelerini kullandı. Ek olarak Peru denizinin o dönemde sıcak olmasından dolayı bu tür balinanın yaşam alanı olduğuna da dikkat çekti.