Tgrt Haber

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'dan TCG Anadolu övgüsü: Barbaros'un torunları Akdeniz'e geri döndü

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
11 Nisan 2023 00:01 - Güncelleme : 11 Nisan 2023 00:18

Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine girdi. Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde oyun değiştirici bir gemiyi envanterine katarken TCG Anadolu'ya uzman isimlerden uzman değerlendirmeler gelemeye devam ediyor. TGRT Haber'de TCG Anadolu'nun özelliklerini değerlendiren Yeditepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Türkiye'nin modern bir askeri gemisi olduğunu söyledi. "Barbaros'un torunları Akdeniz'e geri döndü" diyen Caşın, "Ben ABD'li savaş gemilerini 45 senedir gezen birisi olarak imrenirdim. Şimdi biz üretiyoruz" dedi.

Yapımına 2016'da başlanan TCG Anadolu​ SİHA gemisi Tuzla’da düzenlenen törenle hizmete girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geminin yerlilik oranının yüzde 70 olduğunu söylerken, "TCG Anadolu sayesinde dünyada ilklerden olan oyun değiştirici bir ülke haline geleceğiz" yorumunda bulundu. 

TGRT Haber'de TCG Anadolu'yu değerlendiren Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, preztijli bir gemiye sahip olduğumuzu söylerken, "Barbaros'un torunları Akdeniz'e geri döndü.Karadeniz'de Suriye'de Libya'da Irak'da savaş varken Türk donanması bir şekilde Türkiye​'nin deniz haklarını koruyabilecek modern bir plartforma sahip olmuştur. Bu gurur vericidir" ifadelerini kullandı. 

"ABD'NİN AMBARGOSU BİZİ GEMİ SAHİBİ YAPTI"

ABD'nin Türkiye'ye F-35​ ve mühimmat ambargosu uyguladığını ve bu ambargo sayesinde kendi askeri donanmamızı geliştirdiğimizi aktaran Çaşın, "TCG Anadolu askeri olarak caydırıcılık üretir. Kendi silah sistemlerimizle donatılması önemli. Yeni bir deniz müşterek konsepti olacak. Üzerinde F-35 olacaktı ama ABD bize ambargo uygalayınca bizi bir gemi sahibi yaptı" dedi. 

"BU BİR PRESTİJ GEMİSİ"

Türkiye'nin küresel bir güç sahibi olduğunu ifade eden Çaşın, "SİHA'larımız, Kızılelma ve TB3'ün arka arkaya sıralandığını görüyoruz. HÜR-JET faliyete geçince yakın hava desteği de olacak. Kendi milli imalatımız olan denizaltılarımız olacak. Bu bir preztij gemisi olacak. Türkiye artık küresel bir güç olmuştur. Hayırlı olsun, çok sevinçliyim" dedi. 

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'dan TCG Anadolu övgüsü: Barbaros'un torunları Akdeniz'e geri döndü

"BİR MUHRİBİ BATIRABİLİR"

Bu gemi aslında İspanyol ve Türk mühendisler tarafından organize edildi. Başarılı bir su üstü plartformudur. İçindeki silahlar çok moderndir. Bu geminin diğer gemilerden farkı bol miktarda TB3 ve diğer silahları kullanması olacak. Üzerinde hava araçları muazzam bir şemsiye kuracak. 

Ege, Karadeniz ve Akdeniz'de Türk hava sahasını koruyacak. Bu gemide ilk defa hovercraft (hava yastıklı tekne) kullanacağız. Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) dediğimiz araçlar yer alacak. Dünyada ilk defa deniz ve hava robotik sistemlerini kullanana bir plartform olacak. Çünkü bu gemiden çıkacak robot gemiler, torpido atabilir ve bir muhribi batırabilir.  

"ABD'YE İMRENİRDİK" 

Geçmiş yıllarda ABD'nin donanmalarında çalıştığını ifade eden Caşın, "Ben ABD'li savaş gemilerini 45 senedir gezen birisi olarak imrenirdim. Şimdi Türkiye teknoloji üreten bir ülke. Emeği geçenlerden Allah razı olsun" dedi. 

TCG ANADOLU'NUN ÖZELLİKLERİ 

Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edilen TCG Anadolu, yaklaşık yüzde 70 yerlilik oranına sahip. Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 ve Bayraktar Kızılelma​ gemi üzerine iniş-kalkış yapabilecek. Bayraktar TB3’ün kanatları katlanabildiği için alan tasarrufu sağlanacak. Ayrıca TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı'nın da iniş-kalkış yapabilmesi için çalışmalar yapılacak.

F-35B modellerinde bulunan kısa mesafeden kalkış ve dikine iniş özellikleri sayesinde F-35B uçakları TCG Anadolu’ya iniş-kalkış yapabilecekti. Türkiye’nin F-35 projesinden çıkarılması nedeniyle HÜRJET entegrasyonu tamamlanan kadar TCG Anadolu’ya sadece insansız hava araçları ve helikopterlere iniş kalkış yapacak.

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'dan TCG Anadolu övgüsü: Barbaros'un torunları Akdeniz'e geri döndü

SİHA KAPASİTESİ 

TCG Anadolu uçuş güvertesinde 11 SİHA veya 10 helikopter, hangarda ise 30 SİHA veya 19 helikopter taşıyacak. Geminin araç güvertesinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 kara aracı taşınabilecek. TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor.

Tam yük ile 20,5 knot azami hıza çıkabilen TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve 27,4 bin ton ağırlığa sahip. 1.223 personele ev sahipliği yapabiliyor. Gemide tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane bulunuyor.

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'dan TCG Anadolu övgüsü: Barbaros'un torunları Akdeniz'e geri döndü

TEKNİK ÖZELLİKLERİ 

  • Ağırlık: 27,4 bin ton
  • Azami Hız: 20,5 ton
  • Ekonomik Hız: 16 knot
  • Uçuş Güvertesi alanı: 5.440 m2
  • Uçuş Güvertesi Kapasitesi: 11 SİHA veya 10 helikopter
  • Hangar Kapasitesi: 30 SİHA veya 19 helikopter
  • Araç Kapasitesi: 13 tank, 27 ZAHA, 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork
  • Personel Kapasitesi: 1.223
  • Mekanize Çıkarma Gemisi Kapasitesi: 4
  • Uzunluk: 231 metre
  • Genişlik: 32 metre
  • Yükseklik: 58 metre

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...