Tgrt Haber

Robot süpürgesi olanlar dikkat! Çektiği mahrem görüntüler infiale neden oldu

22 Aralık 2022 15:13 - Güncelleme : 23 Aralık 2022 10:24
Robot süpürgesi olanlar dikkat! Çektiği mahrem görüntüler infiale neden oldu

Dünyaca ünlü teknoloji firmasına ait robot süpürgenin, bir kadına ait çektiği mahrem görüntüler infiale neden oldu. Sosyal medyaya düşen görüntülerin ardından cihazların ne kadar güvenilir olduğunu sorgulamaya başladı.

Teknoloji artık hayatımızın her alanında! Ancak faydaları olduğu kadar zararları da bulanabiliyor. Sosyal medya​ son günlerde Dünyaca ünlü teknoloji firmasına ait robot süpürgenin, bir kadına ait çektiği mahrem görüntülerle çalkalanıyor. Bu durum yapay zeka​ eğitim sistemlerinin sorgulanmasına yol açtı. Dünyaca ünlü teknoloji firmasına ait robot süpürgeyi kullanan bir kadının evinin tuvaletinde çekilmiş mahrem görüntüleri sosyal medya platformu Facebook​'a düştü.

GÖRÜNTÜLER NASIL YAYILDI?

MIT Technology Review'a göre söz konusu görüntüler 2020 yılına ait ve robot süpürgenin geliştirme versiyonları tarafından çekildi. Yapay zekayı eğitmek için alınan veriler, Scale AI isimli bir firmaya gönderildi ve oradan da tüm dünyaya yayıldı. Üzerinde sensör ve kamera olan Robot Süpürge evin içinde dolaşırken fotoğraf çekip, video kaydı alabiliyor.

FACEBOOK'TA PAYLAŞILDI

Scale AI isimli şirketin asıl görevi kendilerine gönderilen ses ve görüntü gibi verileri gruplandırarak hangilerinin yapay zekayı geliştirmek için kullanılacağını seçmekti. Süpürgenin çektiği fotoğrafların robotun yeni versiyonlarında haritalama, odanın büyüklüğünü anlama gibi özelliklerin iyileştirilmesine yardımcı olması planlanıyordu.  Ancak mahrem görüntüler bunun yerine sosyal medyadan paylaşıldı. 

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU

Robot süpürgenin çektiği ve kapalı sosyal medya gruplarında bugüne kadar pek çok görüntü paylaşıldı. Daha önce Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki evlerin içinden başka görüntüler de gündeme gelmişti.  Ancak bu kadar mahrem bir fotoğrafın paylaşılması bardağı taşıran son damla oldu.

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPTI

Görüntülerin yayılması sosyal medyada büyük bir infiale neden oldu. Şirket tepkilerin çığ gibi büyümesinin ardından açıklama yapmak zorunda kaldı.  Görüntüleri sızdıran hizmet sağlayıcıyla ilişkisini sonlandırdığını ve konuya ilişkin bir inceleme başlattığını duyurdu. Şirketin açıklamasına göre insanların evlerinde fotoğraflarını çeken geliştirme sürümü robot süpürgeler sadece şirket çalışanlarına dağıtılmıştı ve cihazların üzerinde "Video kaydı devam ediyor" yazan yeşil, parlak bir uyarı vardı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...