Tgrt Haber

RTÜK, Netflix ve Disney dahil dijital platformlara ceza yağdırdı

26 Temmuz 2023 20:44 - Güncelleme : 26 Temmuz 2023 20:47
RTÜK, Netflix ve Disney dahil dijital platformlara ceza yağdırdı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix ve Disney başta olmak üzere dijital platformların neredeyse tamamına, Türk aile yapısına uygun olmayan içerikleri nedeniyle para cezası verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türk aile yapısına uygun olmayan içerikler ile kültürel ve toplumsal değerlere aykırı ilişkilere yer veren yapımlara yönelik olarak üst sınırdan idari para cezası kararı aldı.

RTÜK​ tarafından yapılan açıklamada, internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık platformlarında sunulan içeriklerin izleme raporları toplantısında değerlendirildiği belirtildi.

NETFLİX​'E İKİ AYRI RAPOR

Netflix'in "Anne+" adlı yapımı için hazırlanan raporda, cinsiyet, cinsellik ve ilişkilerin geleneksel sınırlarının aşıldığı, cinsiyet temelli alternatif bir dünya kurgusuna gidildiği, evrensel aile yapısının değiştirildiği ve ahlaka uygun olmayan müstehcen sahnelerin detaylı bir şekilde gösterildiği ifade edildi.

RTÜK bu tespitler doğrultusunda, ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirterek yayıncı platforma üst sınırdan idari para cezası uygulama kararı aldı.

Benzer şekilde, Netflix'in "Elite+" adlı yapımı da incelendi ve içeriğin toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu kararına varıldı.

DİSNEY VE AMAZON'A DA CEZA YAĞDI

Disney+​'ın "Love, Victor" dizisinin bir bölümünde "toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar" tespit edildi ve bu nedenle platforma üst sınırdan idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Benzer şekilde, Amazon Prime Video​'da yayınlanan "Modern Love" isimli yapımda toplumun manevi değerleri ve ailenin korunması ilkesine aykırı diyaloglar bulunduğu ve bu içerik için de üst sınırdan idari para cezası uygulandığı açıklandı.

Mubi platformunda yer alan "Liseli" ve "Ateşli Oda" adlı filmlerde müstehcenlik içeren sahnelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi. Aynı şekilde, Blu TV'nin "The Book of Queer" adlı dizisi ile Bein Movies Stars'da yayımlanan "Lost Highway" isimli yabancı filmin de 6112 sayılı Kanun'daki yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği belirlendi ve bu yapımlara da üst sınırdan idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

RTÜK, Virgin Radyo'da yayımlanan "Mesut Süre ile Rabarba" isimli programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu. Bu nedenle, yayıncı kuruluşa üst sınırdan idari para cezası verme kararı aldı.

Kaynak: NTV

Kaynak: NTV

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...