Bilim insanları, saç dökülmesini durdurabilecek ve alopesi hastalığını tedavi edebilecek önemli bir keşfe imza attı. Yapılan araştırmalara göre, MCL-1 proteini saç büyümesi ve foliküllerin korunmasında kritik bir rol oynuyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, MCL-1 üretiminin engellenmesiyle saç dökülmesinin hızlandığı gözlemlendi.
Saç dökülmesi, birçok erkeğin korkulu rüyası olarak biliniyor. Ancak iyi haber şu ki, uzmanlar erkeklerin saçlarını biraz daha uzun süre koruyabilmesini sağlayabilecek bir tedaviye bir adım daha yaklaştı. Hatta bu tedavinin alopesi (saçkıran) hastalığını önleyebilecek kadar etkili olduğu belirtildi.
Uluslararası bir bilim insanı ekibi, MCL-1 proteininin saç büyümesi ve saç foliküllerinin korunmasında kilit bir rol oynadığını keşfetti. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, MCL-1 üretimi engellendiğinde hayvanların 90 gün içinde tüylerini kaybettiği gözlemlendi. Araştırmacılara göre bu proteini artırmanın bir yolu bulunursa, saç dökülmesi durdurulacağından dolayı saç ektirmek de tarihe karışabilir.
Daily Mail'in aktardığına göre, saç folikülleri bir kez geliştikten sonra düzenli olarak uyku ve büyüme döngülerinden geçiyor. Saç derimizdeki kılların yaklaşık yüzde 70-90'ı büyüme evresinde kalsa da belirli koşullar bunu bozarak saç dökülmesine yol açabiliyor.
MCL-1 proteini, büyüme evresinde kritik bir rol oynuyor. Aynı zamanda Bu folikül hücrelerini stresten ve hasardan koruyarak, saçların yeniden çıkmasına olanak sağlıyor.
Deneyleri yürüten ekip, Singapur'daki Duke‑NUS Tıp Fakültesi ve Avustralya'daki Walter and Eliza Hall Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanlarından oluşuyor. Nature Communications dergisinde yayımlanan makalede, MCL-1 proteininin "silinmesinin", yetişkin farelerde zamanla saç dökülmesine ve saç folikülü kök hücrelerinin ortadan kalkmasına yol açtığı tespit edildi.
Ekip, bulguların bir sonraki aşamada insanlar üzerinde yapılacak klinik araştırmalarda tekrarlanması gerektiğini söyledi. Bununla birlikte, saç folikülü büyümesini kontrol eden moleküler düzenlemenin anlaşılmasının, saç dökülmesinin önlenmesinin yanı sıra alopesi tedavisi için yeni stratejilerin geliştirilmesine yol açabileceği ifade edildi.
Saç dökülmesi erkeklerin yaklaşık yüzde 85'ini orta yaşa geldiklerinde etkiliyor, birçoğu 20'li yaşların başlarında kalıtsal bir durum olan erkek tipi kellik yaşıyor. Saç büyümesini teşvik eden ilaçların yanı sıra, bazı erkekler kafa derisindeki dolaşımı canlandırmaya ve saç köklerini uyarmaya yardımcı olmak için lazer tedavisini tercih ederken, bazıları da saç ekimi ameliyatına başvuruyor.