Tgrt Haber

Samsung'dan bir ilk: Kalp atış hızını ölçen ekranını tanıttı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: SamMobile
23 May 2023 10:42 - Güncelleme : 23 May 2023 10:44
Samsung'dan bir ilk: Kalp atış hızını ölçen ekranını tanıttı

Samsung, yerleşik olarak ekran altı parmak izi okuyucuya ve kalp atış hızı sensörüne sahip 'Sensor OLED' adlı yeni teknolojisini tanıttı.

Güney Kore merkezli Samsung​'un yan kuruluşu olarak faaliyet gösteren, dünyanın önde gelen ekran paneli üreticisi Samsung Display, yerleşik parmak izi okuyucusu ve kalp atış hızı sensörüne sahip dünyanın ilk mobil OLED panelini tanıttı.

Samsung'un yeni OLED paneli, parmak izi doğrulama ve kalp atışı ölçümü gibi işlemlerin ek bir donanıma veya ayrı bir sensöre ihtiyaç duymadan gerçekleştirilmesini sağlayacak. Şu anda ekran altı parmak izi okuma özelliğine sahip telefonlar, panelin altına ayrıca yerleştirilen OPD'ler ile parmak izini okuyabiliyor.

'SENSOR OLED' TEKNOLOJİSİ TELEFONLARDA KULLANILACAK

Ekran altı parmak izi okuyucu teknolojisi, OLED (Organik Işık Yayan Diyot) ekranların altına yerleştirilen bir parmak izi tarayıcısıyla çalışıyor. Bu teknoloji, parmak izinin optik olarak taranmasını sağlamakla birlikte kullanıcının parmak izini doğrulama veya tanıma amacıyla kullanılmakta.

Ekran altı parmak izi okuyucu ise bir dizi bileşenden oluşuyor. Öncelikle, OLED ekranın altına yerleştirilen organik fotodiyotlar (Organic Photodiode, OPD), parmak üzerine düşen ışığı algılıyor. Parmak izi tarayıcısının altındaki piksellerin arasında yer alan OPD'ler bu sayede ışık algılama işlemini de gerçekleştiriyor.

Samsung'dan bir ilk: Kalp atış hızını ölçen ekranını tanıttı

Ardından parmağın ekranın üzerine yerleştirilmesiyle birlikte, OLED panel üzerindeki piksellerin arkasından bir ışık kaynağı (genellikle ekranın kendi pikselleri tarafından üretilen bir ışık) parmağın yüzeyine yansıtılıyor. Parmak izinin üzerindeki doku ve çizgiler ise bu ışığı emiyor / yansıtıyor.

Samsung'un 'Sensor OLED' adını verdiği yeni ekran paneli yerleşik olarak organik fotodiyotlara (OPD) sahip. Bu da akıllı telefon üreticilerinin cihaza ekran altı parmak izi okuma özelliği kazandırmak için OPD'leri ayrıca OLED panele yerleştirmelerine gerek duymayacakları anlamına geliyor.

KALP ATIŞI HIZINI ÖLÇEBİLECEK

Sensor OLED teknolojisi ayrıca yerleşik ışık algılama özelliği sayesinde aynı anda birden fazla parmaktan parmak izlerini veya kalp atış hızı bilgilerini algılayabiliyor.

Samsung'un entegre parmak izi ve kalp atışı sensörüne sahip OLED panelinin, akıllı telefonlarda kullanılmaya başlanmasıyla ilgili henüz net bir tarih verilmese de, bu teknolojinin gelecekteki Samsung cihazlarında yer alması bekleniyor.

Kaynak: SamMobile

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: SamMobile

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...