Tgrt Haber

Samsung'un yöneticisi: 'Gerçek fotoğraf diye bir şey yoktur, nokta'

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TechRadar
05 Şubat 2024 11:21 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 11:22
Samsung'un yöneticisi: 'Gerçek fotoğraf diye bir şey yoktur, nokta'

Samsung'un Galaxy S24 serisi tanıtımında vurgulanan yapay zeka özellikleri arasında, canlı çeviri, metin özetleme ve özellikle tartışmalı olan "Generative Edit" sistemi bulunuyor. Bu özellik, kullanıcıların çekilen fotoğraflarında yapay zeka tarafından yapılan düzenlemelerin gerçeklik endişelerine neden olmasıyla dikkat çekiyor. Bir Samsung yöneticisinden ise bu konuda dikkat çeken bir çıkış geldi.

Teknoloji şirketlerinin son dönemlerde yaptığı çoğu ürün tanıtım etkinliğinde olduğu gibi, Samsung​'un Galaxy S24​ serisini tanıttığı en son konferansında da üzerinde durulan konu, yapay zeka​ teknolojisi oldu.

Samsung Galaxy S24, farklı dilde konuşan iki kişinin telefon görüşmesi sırasında kullanabileceği canlı çeviri işlevinden metin özetlemeye varana kadar pek çok yapay zeka destekli özellikle piyasaya sürüldü.

Kullanıcılar arasında en çok tartışma konusu olan özelliklerden biri ise, Galaxy S24 serisinde ilk kez piyasaya sürülecek 'Generative Edit' sistemi oldu. Bu özellik sayesinde akıllı telefonun kamerasıyla çekilen bir fotoğrafın bazı kısımları yapay olarak silinebiliyor, yeniden oluşturulabiliyor veya yeniden düzenlenebiliyor.

Bu akıllı telefonlarda ilk defa gördüğümüz bir özellik olmamakla birlikte, yapay zeka tarafından yapılan herhangi bir düzenlemenin 'filigran' ve 'meta veri' değişikliğine neden olduğu biliniyor. İşte tam da bu sebeple kullanıcılar, S24 ile çekilmiş fotoğrafların gerçekliği konusunda endişe duymaya başladılar.

Ancak Samsung, Generative Edit özelliğinin günümüzde son derece etik, arzu edilir ve hatta gerekli olduğuna inanıyor. Samsung Müşteri Deneyimi Başkan Yardımcısı Patrick Chomet, şirketin yapay zeka teknolojisi konusundaki duruşunu savunan bir açıklamada bulundu.

"GERÇEK FOTOĞRAF DİYE BİR ŞEY YOKTUR" ÇIKIŞI

Patrick Chomet, yaptığı açıklamada ünlü YouTuber Marques Brownlee'nin geçen yıl yaptığı ay fotoğrafıyla ilgili videosunu hatırlattı.

Söz konusu fotoğrafın gerçek olup olmadığı konusunda tartışma yaşandığına dikkati çeken Chomet, "Aslında gerçek fotoğraf diye bir şey yoktur. Bir şeyi yakalayacak sensörleriniz olduğu anda, [gördüğünüz şeyi] yeniden üretirsiniz ve bu hiçbir anlam ifade etmez. Gerçek bir fotoğraf yok." dedi.

Samsung'un yöneticisi: 'Gerçek fotoğraf diye bir şey yoktur, nokta' - 1. Resim

Chomet, "'O fotoğrafı ben çektim' diyerek gerçek bir fotoğrafı tanımlamayı deneyebilirsiniz. Ancak yakınlaştırmayı, otomatik odaklamayı, sahneyi optimize etmek için yapay zekayı kullandıysanız, bu gerçek midir yoksa hepsi filtre midir? Gerçek bir fotoğraf yoktur, nokta." diye de ekledi.

"ÖNEMLİ OLAN ANI YAKALAMAK"

Chomet sözlerine şöyle devam etti:

"Fakat yine de özgünlükle ilgili sorular çok önemli ve biz bunu iki tüketici ihtiyacını tanıyarak gerçekleştiriyoruz. İkisi de yeni değil ama üretken yapay zeka bunlardan birini hızlandıracak.

Amaçlardan biri anı yakalamak, mümkün olduğu kadar doğru ve eksiksiz bir fotoğraf çekmek istemek. Bunu yapmak için gölgeleri, yansımaları vb. silmek için yapay zeka filtrelemeleri, modifikasyonu ve optimizasyonu kullanıyoruz. Ancak kullanıcının o anı yakalama niyetine sadık kalıyoruz.

Bir diğer amaç da, bir şeyler yapmak istemektir. İnsanlar Instagram'a girdiğinde bir sürü ilginç siyah beyaz şey ekliyorlar, yani yeni bir gerçeklik üretiyorlar. Amaçları gerçekliği yeniden oluşturmak değil, yeni bir şey oluşturmaktır.

Sonuç itibarıyla [Generative Edit] tamamen yeni bir fikir değil. Üretken yapay zeka araçları, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu amacı katlanarak hızlandıracak. Bu nedenle, müşterilerin gerçek ile yeniyi ayırt etme konusunda büyük bir ihtiyacı var. Generative Edit özelliğimiz de görsellere filigran ekliyor ve meta verileri düzenliyor. İnsanların aradaki farkı anlamasını sağlamak için düzenleyici kurumlarla birlikte çalışıyoruz."

Kaynak: TechRadar
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...