Teknoloji

Savunma sanayinde atılan her adım geleceğe yatırım! 7.1 Milyar dolarlık dev ihracat

Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025) “Değişen Konseptler Işığında Savunma Teknolojilerinin Geleceği” panelinde konuşan Pasifik Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi M. Selman Dönmez, insansız hava araçları, kamikaze dronlar ve yapay zeka destekli sistemlerle Türkiye’nin savunma teknolojilerindeki dönüşümüne katkı sağladıklarını belirtti. Kritik teknolojilerde dışa bağımlılığın stratejik risk oluşturduğuna dikkat çeken Dönmez, “Yerli teknolojilerle veri güvenliğinden enerjiye kadar birçok alanda güvenlik sağlanıyor. Her adımımız, bir ülkenin geleceğine yatırımdır” dedi. Panelde, yapay zekanın savunma sanayinde küresel rekabeti yeniden şekillendirdiği vurgulanırken, Türkiye’nin 7.1 milyar dolarlık savunma ihracatı ve artan Ar-Ge yatırımlarıyla küresel bir oyuncu haline geldiği ifade edildi.

Savunma sanayinde atılan her adım geleceğe yatırım! 7.1 Milyar dolarlık dev ihracat
KAYNAK:
Emir Yücel
|
GİRİŞ:
22.04.2025
saat ikonu 13:49
|
GÜNCELLEME:
22.04.2025
saat ikonu 13:49

Uluslararası Ekonomi Zirvesi’ (UEZ 2025), bu yıl 14’üncü kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenleriniağırladı. Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nin “Değişen Konseptler Işığında Savunma Teknolojilerinin Geleceği” başlıklı panelinde konuşan, Pasifik Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi M. Selman Dönmez, “Pasifik Teknoloji, insansız hava araçları, kamikaze dronlar ve yapay zeka destekli sistemlerle Türkiye’nin savunma teknolojilerindeki dönüşümüne katkı sağlıyor. Değişen savaş konseptlerinde İHA’ların ve yapay zekanın rolü artarken, şirket özellikle insansız lojistik, görüntü işleme yazılımları, sürü sistemleri ve modüler çözümler üzerine odaklanıyor. Yerli ve milli bileşen kullanımını stratejik öncelik olarak görüyor ve sistemlerin birlikte çalışabilirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapıyor.” dedi.

Savunma sanayinde atılan her adım geleceğe yatırım! 7.1 Milyar dolarlık dev ihracat

“Kritik teknolojilerde dışa bağımlılık, sadece ticari değil aynı zamanda stratejik bir risktir.’’

M. Selman Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü, “Küresel ölçekte yaşanan çip krizleri, tedarik zinciri kırılmaları ve siyasi ambargolar, bize çok net bir şey gösterdi: Kritik teknolojilerde dışa bağımlılık, sadece ticari değil aynı zamanda stratejik bir risktir.

Savunma sanayinde atılan her adım geleceğe yatırım! 7.1 Milyar dolarlık dev ihracat

Bu bilinçle Pasifik Teknoloji olarak, tüm kritik alt sistemlerde tasarım aşamasında itibaren bünyemizde geliştirecek şekilde yapılanıyoruz. İnsansız hava araçlarımızda özellikle uçuş kontrol sistemlerimiz, görev bilgisayarlarımız, veri haberleşme modüllerimiz tamamen kendi milli sistemlerimiz olarak geliştirilip üretiliyor.

Savunma sanayinde atılan her adım geleceğe yatırım! 7.1 Milyar dolarlık dev ihracat

Bunun yanı sıra yerli üreticilerle tedarikçi ağımızı genişleterek sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmaya da çalışıyoruz. Yine de maalesef özellikle çip, motor ve pil konularında halen ülkemizin kısmi dışa bağımlılıkları devam ediyor. Bugünün dünyasında bunların tedariğinde bir sorun yaşamasak da biz sürekli risk değerlendirmeleri yaparak, alternatif tedarik kanalları geliştirmeye çalışıyoruz. Tabii en önemlisi de kritik stoklarımızı sürekli olarak güncel tutmaya çalışıyoruz. Bu bizim için olduğu kadar ülkemizde bu alt komponentlere bağlı teknoloji geliştiren tüm teknoloji geliştiriciler için kritik bir konu. Bu alanda ülke olarak da önemli yatırım adımları atılıyor. Bugünün dünyasında güvenlik, yalnızca savunma değil; veri güvenliğinden enerjiye, iletişimden ulaşıma kadar birçok alanda yerli teknolojinin varlığıyla sağlanabiliyor. Bu bilinçle attığımız her adım, sadece bir şirketin değil, bir ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır.”

Savunma sanayinde atılan her adım geleceğe yatırım! 7.1 Milyar dolarlık dev ihracat

YAPAY ZEKA İLE KÜRESEL REKABETİN KURALLARI YENİDEN YAZILIYOR!

Pasifik Teknoloji’nin sponsor olduğu panelde konuşmacı olarak; Altınay Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Burak Mercan, SASAD Başkanı& Kale Grubu Başkan Vekili Osman Okyay, Aselsan CEO’su Ahmet Akyol yer aldı. Panelin moderatörlüğünü yapan Ulak Haberleşme A.Ş. Genel Müdürü Ruşen Kömürcü ise “Hızla değişen tehdit algıları, hibrit savaşlar, çok katmanlı güvenlik ihtiyaçları ve bunlara paralel gelişen teknolojik çözümler sektörün doğasını tamamen dönüştürüyor. Yapay zeka her konu olduğu gibi savunma sanayilerinde de otonom sistemler, hipersonik silahlar, siber savunma ve ileri haberleşme alanı artık savunmanın geleceğini belirleyen kritik parçalar arasında. Bu dönüşüm sadece savunma stratejilerini değil, aynı zamanda küresel rekabetin ve kurallarını yeniden yazıyor.

Savunma sanayinde atılan her adım geleceğe yatırım! 7.1 Milyar dolarlık dev ihracat

İşte bu büyük dönüşüm sürecinde Türkiye 7.1 milyar dolarlık savunma ihracatı, 182'ye yayılan ürün ve teknoloji portföyü her geçen gün artan Ar-Ge yatırımlarıyla küresel bir oyuncuya dönüşüyor. Yerli üretim, uluslararası işbirlikleri, teknoloji ihracatıyla savunma sanayimiz yön veren, oyun kuran, oyun değiştiren bir yönetim konusuna doğru ilerliyoruz” dedi.

ETİKETLER
#Ekonomi
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.