SEO uzmanlarına kötü haber: Google 'önbellek' özelliğini kaldırdı
Google, özellikle SEO'cular ve gazetecilerin sık kullandığı 'önbellek bağlantıları' özelliğini kaldırdığını duyurdu.
Google'ın arama özelliğindeki önbellek bağlantıları, internet kullanıcılarının web sitelerine erişimde yaşadığı sorunlara çözüm sağlayan ve SEO uzmanlarının rakiplerini takip etmesine yardımcı olan bir araç olarak biliniyordu.
Ancak Google Arama İrtibat Sorumlusu Danny Sulivan'ın belirttiğine göre, bu özellik artık Google'ın emekli olan hizmetleri arasında yer alıyor.
Sulivan, önbellek bağlantılarının orijinal olarak, internet bağlantılarının güvenilir olmadığı durumlarda insanlara web sayfalarına erişim sağlamak amacıyla tasarlandığını belirtti. Ancak son zamanlarda bu özellik, 'Bu sonuç hakkında' panelinde bulunan üç düğmeli menüden de kaldırılmıştı.
Önbellek bağlantıları, özellikle internet bağlantılarının güvenilir olmadığı durumlarda web sayfalarına erişimi kolaylaştırmıştı. Ancak Google'ın bu özelliği kaldırması, rakip sitelerin güncellemelerini düzenli olarak takip eden SEO uzmanları arasında da endişeye neden olmuş durumda.
Bu değişiklikle birlikte internet kullanıcıları artık çevrim dışı veya düşük bağlantı hızlarında daha zorlu bir deneyimle karşılaşabilecekleri belirtiliyor. Öte yandan Google'ın kaldırılan önbellek bağlantılarının yerini neyle dolduracağı veya alternatif çözümler sunup sunmayacağı da henüz bilinmiyor.
GAZETECİLER İÇİN 'BİÇİLMİŞ KAFTAN' NİTELİĞİNDEYDİ
Pek çok kullanıcı bu özelliği oldukça kullanışlı buluyordu. Örneğin gazeteciler, bir şirketin web sitesinde neleri değiştirdiğini veya sildiğini takip etmek için önbelleğe alınmış bağlantıları kullanıyordu. Bu özellik aynı zamanda yasaklı sitelere erişim amaçlı da kullanılan basit bir VPN uygulaması görevi de görüyordu.
Arama sonuçlarında 'Bu sonuç hakkında' kutusunun altında Cached (Önbelleğe Alınmış) düğmesi göründüğünden, bir sayfanın önbelleğine ulaşmak eskiden çok kolaydı.
'GOOGLE MEZARLIĞI' HER GÜN GENİŞLİYOR
Google yeterince kullanıcıya ulaşamadığı servislerini ve uygulamaları kapatmasıyla biliniyor. Son olarak, podcast uygulamasını sonlandırmıştı. Daha önce de Play Müzik, YouTube Hikayeler, Stadia, Hangouts, Google Nexus gibi platformlarını da kapatmıştı.