Tgrt Haber

Silahlanma yarışında Türkiye farkı! Dünya son 30 yılın rekorunu kırdı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
25 Nisan 2023 02:49 - Güncelleme : 25 Nisan 2023 02:56

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında, ülkeler milli gelirlerinin önemli bir bölümünü savunma harcamalarına ayırmaya başladı. Avrupa'da patlak veren bu savaş, Batı ülkelerinde de endişe sebep oldu ve ABD, Çin ve Rusya gibi büyük güçler arasında bir silahlanma yarışı başladı. Bu gelişmelerin etkisiyle askeri harcamalar son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye ise yerli ve milli teknolojileriyle dünya çapında dikkat çekiyor ve son 9 yılda askeri harcamaları %15 oranında arttı. 

Rusya​'nın Ukrayna​'yı işgal etmesiyle başlayan süreç, dünya genelindeki dengeyi değiştirdi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa topraklarında iki düzenli ordu arasında ilk kez sıcak savaş yaşandı ve bu durum Batı ülkelerinde paniğe neden oldu. Ayrıca silahlanma yarışını hızlandırdı.

İsveç​ ve Finlandiya​, kendilerine yönelik tehditlere karşı NATO​'ya katılmak için adımlar atmaktadır. Finlandiya, sadece birkaç hafta önce Türkiye'nin de oyuyla NATO üyesi oldu, ancak İsveç, Ankara'nın koşullarını karşılayana kadar beklemeye devam edecek.

Bu gelişmelerin ışığında ülkelerin savunma sanayine yönelik yatırımlarını artırması ile küresel askeri harcamalar 2022 yılında rekor seviyelere geldi. Sadece son bir yılda savunma yatırımları yüzde 3,7 artarak  2 trilyon 240 milyar dolara ulaştı.

Küresel çaptaki bu artışın ana sebebi ise Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa ülkerinde neden olduğu panik havası.

Soğuk Savaş'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan savunma yatırımları dünya genelinde 30 yılın en hızlı artışı ile 345 milyar doları aştı. Ukrayna'nın askeri harcamaları da yüzde 640 artarak 44 milyar dolarak yükseldi. 

ABD EN ÇOK PARA HARCAYAN ÜLKE 

Ancak silahlanmaya en çok para harcayan ülke, ABD oldu. ABD'nin, Ukrayna'ya gönderdiği askeri yardım paketleri ile beraber savunma harcamaları 2022'de yüzde 0,7 artışla 877 milyar dolara yükseldi. 

TÜRKİYE 23. SIRADA

ABD'yi ise en büyük rakipleri Çin ve Rusya izledi. Dünya genelinde askeri harcamaların yüzde 56'sı bu üç dev etrafında dönerken Türkiye ise SIPRI raporuna göre; 10 milyar 600 milyon dolar ile dünyanın en çok savunma harcaması yapan 23. ülkesi oldu.

Silahlanma yarışında Türkiye farkı! Dünya son 30 yılın rekorunu kırdı 

Türkiye'nin 10 yıllık harcama trendinde 2013'ten 2022'ye kadar yüzde 15 oranında bir artış görülürken, milli ve yerli savunma sanayine yapılan yatırımlar öne çıktı.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...