Tgrt Haber

'Siyah Kleopatra' Mısır'ı karıştırdı! Netflix'e dava açtılar

21 Nisan 2023 13:06 - Güncelleme : 22 Nisan 2023 10:23
'Siyah Kleopatra' Mısır'ı karıştırdı! Netflix'e dava açtılar

Netflix'in Kraliçe VII. Kleopatra'yı anlatan "Afrika Kraliçeleri: Kraliçe Kleopatra" isimli belgeseli, ünlü hükümdarı siyahi bir kadın olarak gösterdiği gerekçesiyle Mısır'da davalık oldu.

Netflix​ imzalı "Afrika Kraliçeleri: Kraliçe Kleopatra" belgesel dizisi kraliçenin hüküm sürdüğü Mısır​'da tartışma yarattı. Belgeselde Kleopatra siyahi bir kadın olarak gösteriliyor ancak arkeologlara göre açık tenliydi.

Yürütücü yapımcılığını ve seslendirmesini Jada Pinkett Smith'in yaptığı belgesel dizisi 'Mısırlılık kimliğine zarar verdiği' iddiasıyla yargıya taşındı.

NETFLIX'İN MISIR'DA YASAKLANMASI TALEP EDİLİYOR

Mısırlı bir avukat, Kraliçe Kleopatra belgeselinin Mısır'ın basın ve medya yasalarını ihlal ettiğini öne sürerek Netflix yayınlarının ülkede yasaklanması gerektiğini savundu. Arkeologlar da hükümdarın siyahi olarak gösterilmesini eleştirerek Kleopatra'nın beyaz tenli olduğunu ve belgeselin yayından kaldırılmasını istedi.

'Siyah Kleopatra' Mısır'ı karıştırdı! Netflix'e dava açtılar

Mısır'da kültür işlerinden sorumlu devlet bakanlığı yapmış Zahi Hawass da Kleopatra'nın Yunan kökenli olduğunu belirterek "siyahi olduğu tamamen bir yalan" ifadelerini kullandı.

Hawass, Netflix'in Mısır medeniyetinin kökeninin siyahi olduğuna dair yanlış ve aldatıcı gerçekleri yayarak kafa karışıklığı yaratmaya çalıştığını iddia etti.

Öte yandan belgeselin yapımcısı Jada Pinkett Smith'ten de açıklama geldi. Smith, Kleopatra'nın kökeninin tartışma konusu olduğunu belirterek "Siyah kraliçelerin hikayelerini görme ya da duyma şansımız her zaman olmuyor. Bu da benim, kızım ve topluluğumuz için çok önemliydi çünkü bu örnek hikayelerden çok fazla var" dedi.

KLEOPATRA'YI CANLANDIRAN OYUNCUYA TEPKİ YAĞDI

Belgeselde Kleopatra'yı canlandıran İngiliz aktris Adele James, 'Kraliçe Kleopatra' belgeselinin fragmanı yayınlandıktan sonra taciz ve eleştiri mesajları aldığını söyledi. "Rol alanları beğenmiyorsanız izlemeyin" diyen oyuncu, gelen mesajlara "Tereddütsüz engelleneceksiniz" notuyla tepki gösterdi.

https://twitter.com/Adele_JJames/status/1646434915976634371

Kleopatra 18 yaşında devraldığı iktidarını 39 yaşına kadar sürdürdü. Etnik kökeniyle alakalı tartışmalar devam ederken, tarihçiler Mısırlı veya Afrika'nın diğer bölgelerinden olabileceği konusunda bazen ihtilafa düşüyor.

Kraliçe Kleopatra belgeseli 10 Mayıs'ta yayına girecek. Bu tarihe kadar Mısır'da Netflix'e açılan dava sonuçlanmazsa veya davacıların aleyhine sonuçlanırsa belgesel Mısır'da da yayınlanacak.

Kaynak: BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...