Tgrt Haber

Sony üzgün: Avrupa Komisyonu, Microsoft'un Activision'u satın alımını onayladı!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TechCrunch
15 May 2023 18:16 - Güncelleme : 15 May 2023 18:19
Sony üzgün: Avrupa Komisyonu, Microsoft'un Activision'u satın alımını onayladı!

Sony'nin Microsoft'un 68,7 milyar dolar karşılığı Activision-Blizzard'ı satın alımını engelleme çabaları başarısızlıkla sonuçlanıyor. Japonya'nın ardından Avrupa Birliği de oyun dünyasının en büyük anlaşmasını "belirli şartlar" çerçevesinde resmen onayladığını duyurdu.

Microsoft geçtiğimiz Ocak ayında Activision-Blizzard'ı 68,7 milyar dolara satın aldı. Bu tarihten beri söz konusu anlaşmanın, diğer şirketlerin rekabet etmesini engelleyip engellemeyeceğine yönelik tartışmalar devam ediyor.

Daha önce Sony​'nin anavatanı Japonya'da yetkili makamlar Microsoft'un Activision'u satın alımını onaylamıştı. İngiltere ise yeşil ışık yakmamıştı. Bugün Avrupa Birliği​'nin kararı da belli oldu. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, oyun​ dünyasının en önemli anlaşmasının resmen onaylandığı belirtildi.

SONY'NİN ÇABALARI SONUÇ VERMEDİ

Microsoft'un Activision-Blizzard'ı satın alımına başından beri en büyük tepkiyi Sony veriyor. Hatta geçen ay İngiltere'nin düzenleyici kurumu CMA, bulut oyun hizmetlerinin yaklaşık yüzde 60 ila 70'inin Microsoft kontrolünde olduğunu ve Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft gibi Activision oyunlarını da bünyesine katarak bulut oyun pazarında avantaj sağlayacağını söylemişti.

Avrupa Birliği makamları de zaten bir süredir Microsoft ile Activision-Blizzard'un birleşiminin rekabeti engelleyecek bir sorun oluşturup oluşturmayacağını inceliyordu.

Sony üzgün: Avrupa Komisyonu, Microsoft'un Activision'u satın alımını onayladı!

Hatta Avrupa Komisyonu ön soruşturmasında, Microsoft'un çok oyunlu abonelik hizmetleri ve bulut oyun akışı hizmetleri de dahil olmak üzere konsol ve PC video oyunlarının dağıtımında ve işletim sistemlerinin tedarikinde rekabete zarar verebileceğini açıklamıştı.

Derinlemesine soruşturma da tamamlandı. Komisyon, Microsoft'un rakip konsol üreticilerine ve çok oyunlu abonelik hizmetlerine zarar veremeyeceğine karar verdi. Avrupa, Microsoft'un Activision oyunlarını Sony, Nintendo ve NVIDIA gibi rakip platformlarda 10 yıl boyunca tutma sözü karşılığında anlaşmayı kabul etti.

Ayrıca Microsoft, "Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki tüketicilere, seçtikleri herhangi bir bulut oyun akış hizmeti aracılığıyla, lisansa sahip oldukları mevcut ve gelecekteki tüm Activision Blizzard PC ve konsol oyunlarını oynamalarına olanak tanıyan ücretsiz bir lisans." taahhüdünde bulundu.

Tabii Avrupa Komisyonu anlaşmayı onaylayıp bırakmadı. Yapılan açıklamaya göre Komisyon Microsoft'un "ensesinde" olacak. ABD'li teknoloji devi verdiği taahhütleri yerine getirmezse yaptırımlarla karşılaşabilir.

Kaynak: TechCrunch

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: TechCrunch
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...