Tgrt Haber

Sosyal medyaya Almanya modeli: Yalan habere 5 yıla kadar hapis geliyor

26 Temmuz 2021 10:21
Sosyal medyaya Almanya modeli: Yalan habere 5 yıla kadar hapis geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya açıklamasının ardından, gözler AK Parti’nin yapacağı çalışmaya çevrildi. Ekim ayında Meclis’e gelmesi beklenen düzenlemede özellikle Almanya modeli yakından inceleniyor. Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, “sosyal medyada dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar getirilmeli” önerisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya açıklamasının ardından AK Parti’de kollar sıvandı. Sosyal medya kullanıcılarını yakından ilgilendiren çalışma Ekim’de meclise sunulacak. Yalan haberle kamuoyunu yanıltanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bir süre sosyal medyayı kullanamama cezası gelebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyayı "Yalan Terörü" diye nitelendirdi. Çalışmalarda sona gelinen AK Parti’nin, sosyal medya düzenlemesiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Yeni anayasa çalışması içinde de sosyal medyayla ilgili birtakım düzenlemeler olacak.

"SANSÜR SÖZ KONUSU DEĞİL"

Türkiye’ye uygun bir sosyal medya düzenlemesi için AK Parti, Almanya, Fransa, İngiltere ile Avrupa Birliği ülkelerinin yaptığı çalışmaları tek tek inceliyor. Bu aşamada özellikle Almanya modelinin üzerinde duruluyor. Sosyal medya düzenlemesinde sansür söz konusu değilken en çok üzerinde durulan konu ise her kullanıcının kimliğinin bilinmesi oldu.

“UYAR-KALDIR ŞİKAYET SİSTEMİ UYGULANMALI”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, Almanya’da uygulanan “Uyar-Kaldır” modelini açıklayarak “Sosyal medyada dezenformasyon, provakasyon yaparak maskeli suç işleyenlere engel olmayız” dedi.

Özkaya, açıklamasında “Kanunda gösterilen hukuka aykırı içerik tespit edildiğinde, içeriğin yayından kaldırılması için sosyal ağ işletmelerine 24 saat süre tanınıyor. Aksi takdirde 50 milyon Euro’ya kadar para cezası kesiliyor. ‘uyar-kaldır’ şikâyet sistemi uygulanıyor. 'Uyar-kaldır' bizim sistemimizde de var fakat etkin kullanımın oluşması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Almanya’da kamuoyunu yanıltmaya yönelik yalan haber yapan sosyal medya kullanıcısına 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Yapılan çalışmayla Türkiye’de de benzer bir sistemin uygulanması planlanıyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...