Tgrt Haber

'Sosyal medyaya kimlik ile giriş' devri başlıyor: Vietnam'dan dikkat çeken adım

10 May 2023 12:09 - Güncelleme : 10 May 2023 12:16
'Sosyal medyaya kimlik ile giriş' devri başlıyor: Vietnam'dan dikkat çeken adım

Dünyada ilk kez bir ülke sosyal medyaya girişte 'kimlik doğrulama' zorunluluğu getiriyor. Güneydoğu Asya ülkesi Vietnam, sosyal medya aracılığıyla işlenen suçları ve dolandırıcılıkları engellemek amacıyla yaptığı bu düzenlemeyi 2023'ün sonuna kadar yürürlüğe sokmayı planlıyor.

Güneydoğu Asya ülkesi Vietnam​'da hükümet​ internet aracılığıyla işlenen suçları engellemek için harekete geçti. 2023'ün sonuna kadar yürürlüğe girmesi planlanan Telekomünikasyon Yasası Değişikliği kapsamında yerli ve yabancı sosyal medya​ platformlarına girişte kimlik doğrulaması zorunlu olacak.

Devlete bağlı Vietnam'ın Sesi (VOV) Gazetesi'nin aktardığına göre Vietnam Hükümeti bu düzenlemeyle isimsiz ve anonim sosyal medya kullanımını bertaraf etmeyi amaçlıyor. Hem bireysel hem de kurumsal sosyal medya hesapları yeni düzenlemeye tabi tutulacak.

HÜKÜMET 7/24 SOSYAL MEDYAYI İZLEYECEK

Telekomünikasyon Yasası Değişikliği'ne göre Vietnam Hükümeti, düzenleme yürürlüğe girdikten sonra isimsiz ve anonim sosyal medya hesaplarını izleyecek. Hesabın suç teşkil eden bir eylemde bulunduğu tespit edildiğinde engelleyecek.

Sosyal medyada yeni bir hesap açmak isteyen vatandaşlar kimlik doğrulaması yapmak zorunda kalacaklar. Diğer yandan halihazırda hesabı olanların da bu düzenlemeye uyum sağlamaları gerekecek. Vietnam geçtiğimiz yıl "sahte" olduğu tespit edilen bir hesabın 24 saat içinde kapatılmasını zorunlu kılmıştı.

'Sosyal medyaya kimlik ile giriş' devri başlıyor: Vietnam'dan dikkat çeken adım

Yeni düzenlemeye ilişkin yetkili isimlerden de açıklama geldi. Vietnam Bilgi ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Nguyen Thanh Lam, "Facebook, TikTok, YouTube gibi yerel veya yabancı platformlarda ne olursa olsun, doğrulanmamış hesaplar izlenecektir." dedi.

Lam, yetkililerin yasalara aykırı davranan sosyal medya kullanıcılarını tespit edebildiğini söyledi ve "bu suçlular sınır ötesi uygulamalar kullandığı için çoğu zaman takip edemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMETE BASKI YAPMASI İÇİN İMKÂN VERİLİYOR"

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Vietnam'ın yeni düzenlemesine karşı uyarıda bulundu. Hükümete, şirketlere baskı yapma imkânı verildiğini söyleyen HRW, "ifade özgürlüğü, örgütlenme ve mahremiyet haklarının ihlal edilmesine yol açılıyor" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DE DEZENFORMASYONA KARŞI ÖNLEM ALDI

Bu arada Türkiye'de de sosyal medya üzerinden işlenen suçlara karşı önlem alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Nisan ayında yayınladığı kararla sosyal ağ sağlayıcılarına ilişkin usul ve esasları belirledi.

Buna göre sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındıracak. Daraltma kararı verilmesi halinde en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Türkiye’den günlük erişimi on milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayacı yetkili en az bir gerçek veya tüzel kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemekle yükümlü olacak.

Kaynak: BBC

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...